Hvad skal jeg købe til hvalpen

Hvad skal jeg købe til hvalpen

Betina Truelsen Lund

Skal du have hvalp eller har du lige fået, så er der sikkert en helt masse ting du har lyst til at købe. Men hvad er egentlig nødvendigt, hvad er 'need to have og hvad behøver du slet ikke at tænke over lige nu. 

Der er ingen tvivl om at man kan købe sig fattig i ting til sin hund. Det er lidt lige som når man venter en lille baby, så kan man også finde diverse indkøbslister med hvad man skal have. Men meget af det på listen får man måske aldrig brug for eller også for man først brug for det når baby er lidt større. 

Jeg har samlet en liste, med hvad jeg syntes du skal købe inden hvalpen kommer hjem. Samt hvad der er rart at have og hvad du måske får brug for lidt senere.

 

Anskaf inden hvalpen kommer hjem:

Hundekurv - et godt sovested til din hvalp er et must. En lille hvalp hviler og sover meget i løbet af dagen og den fortjener et godt sted at kunne gøre dette. Et sted som er dens, hvor den kan trække sig hen og være i fred. Tænk dog over at hvalpe kan finde på at gnave i alt muligt, samt den kan komme til at have uheld i kurven. Så hav det i tankerne når du vælger en kurv. Måske en billig og vaskbar er nyttig i starten, mens den er lille og så kan du købe en dyrer/bedre når hvalpen bliver større (eller er udvokset)

Hundetæppe - et tæppe kan gør det lidt ekstra hyggeligt i kurven, eller det kan lægges i sofaen hvis din hund må komme der. Det er nemt at vaske hvis hvalpen skulle have et uheld eller det er beskidt.

Hundehalsbånd - halsbånd er næsten et must, da det er lovpligtig med hundetegn, og hvis hvalpen skulle smutte fra dig, kan der hurtig findes frem til dig via oplysningerne på hundetegnet. Mange opdrættere giver ting med til hvalpen og halsbånd er tit en del af dette. Så spørg evt opdrætter om det er noget der følger med. Så kan du selv købe et andet når den er blevt lidt større. 

Hundesele - jeg er stor fortaler for at bruge sele og vil klart anbefale dette til hvalpe. Små hvalpe laver ofte en masse hop og spring, samt hurtige træk i linen (fordi de endnu ikke har lært at gå i line og ofte glemmer at de "hænger fast" i den anden ende). Hvis du har linen fæstnet i halsbåndet, så kan det give ubehagelige træk og ryk i halsen, som senere kan føre til skævheder og skader i hundens nakke og ryg. Med en sele fordeles trykket over en større del af kroppen og det vil være langt mere behageligt og skånsomt for hunden. Vælg en sele der sidder ergonomisk korrekt og ikke hæmmer skulderfriheden når din hvalp bevæger sig (gå efter Y seler eller H seler). Vælg evt en der kan spændes ind og ud, så din hvalp kan vokse lidt i den. 

Hundenor - det er heller ikke til at komme uden om. Hvilken hundeline du vælger er helt op til smag og behag. Der er ikke nogen der er mere egnet til hvalpe en andre, og hvalpen vokser ikke fra den og du kan derfor bruge den hele hundens levetid. Vælg og køb den du kan lide. 

Legetøj - hvalpe elsker at lege og vil have stor glæde af at have noget legetøj. Jeg vil anbefale dig både at købe noget godt tyggelegetøj samt bløde plys bamser. Jeg har en masse hvalpelegetøj at vælge mellem her på shoppen. 

Mad- og vandskåle - her er der heller ikke noget der er specielt til hvalpe. Det vigtigste er bare at de passer i størrelsen til hvalpen. Så vælg dem du kan lide.

Hundegodbidder - godbidder er altid godt at have når du får hvalpen hjem. Så kan du allerede fra start begynde at belønne og forstærke god og rigtig adfærd. Jeg har skrevet lidt om hvad der gør de forskellige godbidder til gode hvalpegodbidder her. Samt jeg har lavet en liste over hvalpevenlige godbidder her

Hvalpevenlige tyggeting - hvalpetænder klør og hvalpen har brug for at bide og tygge i noget. Har den ikke tyggelegetøj eller tyggeting, vil den bare vælge at tygge i noget andet, for du kommer ikke uden om at den har brug for at tygge i noget. Så gode hvalpevenlige tyggeting vil jeg klart anbefale dig at købe. 

Hundetegn - det er lovpligtigt også selv om din hvalp er chippet

Hømhøm poser og evt. dispenser til hundeposerne - som hundeejer forpligtiger du dig også til at ryde op efter din hund, når den har lavet på jeres gåture. En hundeposer dispenser er praktisk da den kan hægtes på linen eller andet sted og så har du dem altid med når i er på tur. Vælg gerne miljøvenlige hundeposer. 

Hvalpefoder - de fleste opdrætter giver foder med når du henter hvalpen. Men det er ofte små poser hvor der kun er til en 1-2 uger. og jeg vil derfor anbefale dig at sætte dig ind i hvad foder du vil give din hvalp i fremtiden (hvis ikke du fortsætter med det den får). For så kan du allerede med det samme begynder at lave en meget langsom overgang til det nye foder.  Et foderskifte kan give dårlig mave. Nogle hunde er meget sarte med det, andre hunde vil ikke reagere på et hurtigt foderskift. Men jeg ser ingen grund til at risikere at give hvalpen dårlig mave og derfor anbefaler jeg en langsom overgang til nyt hundefoder. 

Når hvalpen er faldet til og i har lært hinanden at kende og i ved hvad i skal bruge:

Negleklipper - hvalpe negle vokser hurtigt og det kan være nødvendigt allerede at klippe dem i den første måned din hvalp er hos jer. Uanset hvad er det nødvendigt at have en god negleklipper og det er en god ide at vende hvalpen til at få klippet negle allerede fra den er helt lille. Så køb den gerne kort tid efter din hvalp er kommet hjem til dig. Så i tidligt kan begynde træningen.

Børster og kamme - du kommer sikker til at have brug for en børste eller andet til din hund, men det er ikke noget du behøver at have klar inden hvalpen kommer hjem. Men har du valgt en race der kræve en del pelspleje så er det en god ide at investeret i det ret hurtigt, så du kan vende din hvalp til at blive børstet og plejet. 

Plejeprodukter (feks hundeshampoo osv) - det er sjældent noget man har brug for, til hvalpens første stykke tid i det nye hjem. Der kan naturligvis være undtagelser, men du behøver ikke at have købt det inden hvalpen kommer hjem. 

Andet:

Forsikring - Ansvarsforsikring er lovpligtigt, så det skal du have styr på ret hurtigt. En sygeforsikring er virkelig rar at have og jeg kan kun anbefale dig at tegne sådan en. 

Bøger om træning og adfærd -

Transportbur - skal din hund ofte med ud og køre eller lign. så kan det være en god ide at inverstere i et transportbur, så den allerede fra hvalp kan vende sig til at være tryg ved at være i buret. 

Nummer til dyrlæge - udse dig en dyrlæge på forhånd. For du kan pludselig stå i en situation hvor du akut har brug for en dyrlæge og så er det rat at have et telefonnummer klar at kunne ringe til. 

Børnegitter - især til hjem med mindre børn. Men også hvis man har trapper eller rum der skal lukkes af til. Et børnegitter kan også være rigtig nyttigt, til opstart på at lære hvalpen at være "alene hjemme". Det er dog vigtigt at du sætter dig ind i hvordan dette skal gøres inden du går i gang, så du ikke får givet hvalpen nogle ubehagelige oplevelser. 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.