Ny hvalp, det skal du have købt.

Ny hvalp, det skal du have købt.

Betina Truelsen Lund

Udstyr til den nye lille hvalp:

Skal du have hvalp eller har du lige fået, så er der sikkert en helt masse ting du har lyst til at købe. Men hvad er egentlig nødvendigt, hvad er 'need to have og hvad behøver du slet ikke at tænke over lige nu. 

Der er ingen tvivl om at man kan købe sig fattig i ting til sin hund. Det er lidt lige som når man venter en lille baby, så kan man også finde diverse indkøbslister med hvad man skal have. Men meget af det på listen får man måske aldrig brug for, eller også er der først brug for det senere. 

Jeg har samlet en liste, med hvad jeg syntes der er godt at have købt inden hvalpen kommer hjem. Samt hvad der er rart at have, og hvad du måske får brug for lidt senere. Det kan være dyrt at købe ind til ny hvalp, så start bare med det du ved du skal bruge, og så kan du købe resten efterfølgende. Tænkt også over om noget af det giver mening for dig, at købe brugt. 

Hvis ikke du gider læser alt det nedenfor, så kan du her gå direkte til hele hvalpe kategorien. Her har jeg samlet alt fra legetøj, godbidder, tyggeting, tæpper osv. som er særligt gode til hvalpe. 

 

Anskaf inden hvalpen kommer hjem:

Noget at sove i - et godt sovested til din hvalp er et must. En lille hvalp hviler og sover meget i løbet af dagen, og den fortjener et godt sted at kunne gøre dette. Et sted som er dens, hvor den kan trække sig hen og være i fred. Tænk dog over at hvalpe kan finde på at gnave i alt muligt, samt den kan komme til at have uheld i kurven. Så hav det i tankerne når du vælger en kurv. En billig og vaskbar eller brugt kurv, er nyttig i starten hvor den er lille. Så kan du købe en dyre/bedre når hvalpen bliver større (eller er udvokset). En papkasse med bløde hundetæpper i kan også være en ide, de første par uger. Hundetæpperne er nemme at vaske, hvis hvalpen skulle have et uheld, og du kan skifte kassen ud i takt med at hvalpen vokser. Hvalpe kan som regel godt lide at ligge i en seng der passer, og "omkranser" den. Så køber du en stor kurv med det samme, så udfyld den med gode tæpper. Se mit udvalg af hundetæpper

Hundehalsbånd - halsbånd er næsten et must, da det er lovpligtig med hundetegn, og hvis hvalpen skulle smutte fra dig, kan der hurtig findes frem til dig via oplysningerne på hundetegnet. Mange opdrættere giver ting med til hvalpen, og halsbånd er tit en del af dette. Så spørg opdrætter om det er noget der følger med. Følger der ikke hvalpehalsbånd med hvalpen, så køb et der kan justeres i størrelsen. Hvalpe vokser hurtigt, og vil vokse ud af halsbåndet på kort tid, hvis ikke det kan justeres. Hunter Ecco er feks et godt og billigt hvalpehalsbånd.

Se alle hundehalsbånd. 

Hundesele - jeg er stor fortaler for at bruge sele på sin hund og vil især klart anbefale dette til hvalpe. Små hvalpe laver ofte en masse hop og spring, samt hurtige træk i linen fordi de endnu ikke har lært at gå i line, og ofte glemmer at de "hænger fast" i den anden ende. Hvis du har linen fæstnet i halsbåndet, så kan det give ubehagelige træk og ryk i halsen, og det kan give din hund en træls oplevelse af gåturen. Især hvis det er en lidt følsom hvalp du har. Træk og ryk i nakke og hals, kan også senere føre til skævheder, og skader i hundens nakke og ryg. Med en sele fordeles trykket over en større del af kroppen, og det vil være langt mere behageligt og skånsomt for hunden. Vælg en sele der sidder ergonomisk korrekt og ikke hæmmer skulderfriheden når din hvalp bevæger sig. Gå efter en Y sele, H sele eller en step ind sele. Fordelen ved både Y og H seler er at de kan justeres i størrelsen, og hvalpen kan derfor vokse i den. En step in sele kan ikke justeres i størrelsen, men den er til gengæld rigtig god til især hvalpe af små racer. Så det er lidt en temperamentssmag hvad man er til.

Se mit udvalg af hundeseler

Hundesnor - det er heller ikke til at komme uden om. Hvilken hundeline du vælger er helt op til smag og behag. Det vigtigste er at du syntes den er god og behagelig at holde ved. Husk det er en du skal have i hånden længe, mange gange om dagen. Der er ikke nogen hundesnor der er mere egnet til hvalpe en andre, og hvalpen vokser ikke fra den, og du kan derfor bruge den hele hundens levetid. Så køb den du kan lide. Nogle hvalpe kan dog have "smag" for at bide i linen under gåturen, og har du sådan en hvalpe, kan det være en fordel at starte ud med en i den billige ende. Så er det ikke så ærgerligt hvis hvalpen får bidt den i stykker. Den her er feks. en god og billig hvalpeline og ellers kan du her se mit udvalg af hundeliner

Legetøj - hvalpe elsker at lege, og vil have stor glæde af at have noget legetøj. Jeg vil anbefale dig både at købe noget godt tyggelegetøj, samt bløde plys bamser. Jeg har her samlet det der især er godt som hvalpelegetøj. Men alt hundelegetøj på shoppen kan som udgangspunkt bruges til hvalpe. 

Mad- og vandskåle - her er der heller ikke noget der er specielt til hvalpe. Det vigtigste er bare at de passer i størrelsen til hvalpen. Så vælg dem du kan lide, og som passer ind i dit hjem. Tænk gerne på at de gerne skal være nemme at rengøre, og kan komme i opvaskemaskinen. Se udvalget at hundeskåle

Hundegodbidder - godbidder er altid godt at have når du får hvalpen hjem. Så kan du allerede fra start begynde at belønne og forstærke god og rigtig adfærd. Jeg har skrevet lidt om hvad der gør de forskellige godbidder til gode hvalpegodbidder her. Samt jeg har samlet de hundegodbidder som jeg vurdere at være bedst egnet som hvalpegodbidder

Hvalpevenlige tyggeting - hvalpetænder klør, og hvalpen har brug for at bide og tygge i noget. Har den ikke tyggelegetøj eller tyggeting, vil den bare vælge at tygge i noget andet, for du kommer ikke uden om at den har brug for at tygge i noget. Så gode hvalpevenlige tyggeting vil jeg klart anbefale dig at købe. 

Hundetegn - det er lovpligtigt også selv om din hvalp er chippet

Hømhøm poser og evt. dispenser til hundeposerne - som hundeejer forpligtiger du dig også til at ryde op efter din hund, når den har lavet på jeres gåture. En hundepose dispenser er praktisk da den kan hægtes på linen, eller andet sted, og så har du dem altid med når i er på tur. Vælg gerne miljøvenlige hundeposer. 

Hvalpefoder - de fleste opdrætter giver foder med, når du henter hvalpen. Men det er ofte små poser hvor der kun er til en 1-2 uger. og jeg vil derfor anbefale dig at sætte dig ind i hvad foder du vil give din hvalp i fremtiden (hvis ikke du fortsætter med det den får). For så kan du allerede med det samme begynder at lave en meget langsom overgang til det nye foder.  Et foderskifte kan give dårlig mave. Nogle hunde er meget sarte med det, andre hunde vil ikke reagere på et hurtigt foderskift. Men jeg ser ingen grund til at risikere at give hvalpen dårlig mave, og derfor anbefaler jeg en langsom overgang til nyt hundefoder. 

Når hvalpen er faldet til og i har lært hinanden at kende og i ved hvad i skal bruge:

Negleklipper - hvalpe negle vokser hurtigt, og det kan være nødvendigt allerede at klippe dem i den første måned din hvalp er hos jer. Uanset hvad er det nødvendigt at have en god negleklipper til din hund, og det er en god ide at vende hvalpen til at få klippet negle allerede fra den er helt lille. Så køb den gerne kort tid efter din hvalp er kommet hjem til dig. Så i tidligt kan begynde træningen.

Børster og kamme - du kommer sikker til at have brug for en børste eller andet til din hund, men det er ikke noget du behøver at have klar inden hvalpen kommer hjem. Men har du valgt en race der kræve en del pelspleje, så er det en god ide at investeret i det ret hurtigt, så du kan vende din hvalp til at blive børstet og plejet. 

Plejeprodukter (feks hundeshampoo osv) - det er sjældent noget man har brug for, til hvalpens første stykke tid i det nye hjem. Der kan naturligvis være undtagelser, men du behøver ikke at have købt det inden hvalpen kommer hjem. 

Andet:

Forsikring - Ansvarsforsikring er lovpligtigt, så det skal du have styr på ret hurtigt. En sygeforsikring er virkelig rar at have, og jeg kan kun anbefale dig at tegne sådan en. 

Bøger om træning og adfærd -

Transportbur - skal din hund ofte med ud og køre eller lign. så kan det være en god ide at investere i et transportbur, så den allerede fra hvalp kan vende sig til at være tryg ved at være i hundeburet. 

Nummer til dyrlæge - udse dig en dyrlæge på forhånd. For du kan pludselig stå i en situation hvor du akut har brug for en dyrlæge, og så er det rat at have et telefonnummer klar at kunne ringe til. 

Børnegitter - især til hjem med mindre børn. Men også hvis man har trapper eller rum der skal lukkes af til. Et børnegitter kan også være rigtig nyttigt, til opstart på at lære hvalpen at være "alene hjemme". Det er dog vigtigt at du sætter dig ind i hvordan dette skal gøres, inden du går i gang, så du ikke får givet hvalpen nogle ubehagelige oplevelser. 

Viden om hvalpe.

Jeg har bla. skrevet en artikel om hvalpens udvikling, og andre ting der kan være nyttigt for en ny eller kommende hvalpeejer at vide. Gå til listen her

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.