Når hvalpen ikke er renlig (endnu)

Når hvalpen ikke er renlig (endnu)

Betina Truelsen Lund

Når man har en lille hvalp i huset, så må man forvente at skulle bruge en del køkkenrulle (+ diverse at vaske med) og tid på at tørre små uheld op. Det er helt normalt og en del af det at have hvalp. Alligevel er det noget der kan skabe frustration og usikkerhed, ved en ny hvalpeejer. 

Mason er vores 5. hvalp vi har herhjemme (de 3 af dem er desværre rejst over regnbuebroen). Så vi er bestemt ikke uerfarne med at have hvalp i huset. Og selv om min mand ved at det at tørre tis op høre med. Så har han alligevel en ide om at hvalpen ret hurtigt efter hjemkomst, burde have forstået at den skal gå til døren når den skal tisse.

Mason er i skrivende stund 18 uger, og her den anden dag tissede han på gulvet, og det udløste lidt irritation fra min mand. Selvom han ikke skældte ud ( det må man aldrig når hvalpen har uheld), så “udstrålede” han at det var pænt træls og sagde ‘Ahh altså Mason’ i et lidt irriteret toneleje, imens han tørrede op.

Det fik mig til at huske, at mange bliver irriteret, når hvalpen ikke er relativt hurtig renlig efter den er hentet hos opdrætter - for jeg bliver tit spurgt om det af frustrerede hundeejere, hvis hvalpe ikke ret hurtig er renlig.

Men det er ikke unormalt at hvalpen tager lang tid om at “lære” det. Det er lige så normalt, som at hvalpen er renlig efter 1-2 uger i sit nye hjem. Vi har som sagt haft 5 hvalpe, og det har hver gang været forskelligt hvornår de er blevet renlige. Vores labrador var renlig inden for de første 14 dage, vi havde ham. Mason er nu 18 uger, og havde så sent som i går et lille (tis) uheld indenfor. Det var på trods af, at havedøren stod åben, og at han ikke har haft uheld indenfor de sidste 3 dage. Gjorde det mig irriteret .... ja en smule, det indrømmer jeg gerne. Lod jeg ham mærke af det .... nej overhovedet ikke. I stedet fik vi en lille grinestund, fordi Mason syntes det var en fest, at jeg lå på knæ og tørrede tis op, og han helt vildt gerne ville hjælpe til. Sådan noget køkkenrulle er bare fristende at bide i. Og det er altså ikke fordi jeg syntes det er fedt at tørre tis op. Men fordi jeg ved at det er okay og helt normalt. Og inden jeg har set mig om, er han en stor og fornuftig hund der har lært alle spillereglerne. Derfor lader jeg mig ikke påvirke af det, og tager det med et smil.

Men jeg forstår godt at man kan blive frustreret og måske "skælde" lidt på hvalpen hvis man syntes at 'nu burde den have forstået det'. Og den frustration kan ofte bunde i, at vi bliver nervøse for om vi nu også gør det rigtigt, om den nogensinde forstår det, osv. Men fortvivl ikke hvis du har hvalp (eller du skal have) og du tørre den ene tissetår op efter den anden. Det eneste jeg kan sige er, at alle hunde bliver renlige - alle (naturligvis med undtagelse hvis der er noget sygdom ind over) og det bliver din også.

Husk, skæld aldrig hvalpen ud, hvis den har haft uheld. Heller ikke hvis du tager den i at gøre det. Bær over og tør op. 

Hvornår hvalpen er renlig, kan være ret forskelligt og er ikke til at sige på forhånd. Vi har som sagt oplevet stor forskel ved alle vores 5 hvalpe, selvom vi har brugt samme fremgangsmåde hver gang.

Der kan dog være tilfælde hvor du skal være opmærksom. Feks hvis hvalpen pludselig ændre tissevaner - tisser meget mere end den plejer, eller lign. I det tilfælde skal du udelukke sygdom. Det kan være blærebetændelse og hvalpe, især tæverne kan få det, fordi de sidder med rumpen helt i jorden når de tisser.

Er du usikker på hvordan du renlighedstræner hvalpen, kan du i blogindlægget her, læse mine råd til hvordan du renlighedstræner din hvalp (kommer snart)

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.