Klipning af hundens negle

Klipning af hundens negle

Betina Truelsen Lund

Din hunds negle har brug for regelmæssig pleje, ligesom dine. Uanset om du selv klipper din hunds klør eller får dyrlægen eller hundefrisøren til det, så er regelmæssig klipning af din hunds klør en nødvendighed (nogle hunde slider dem dog selv så godt, at de ikke skal klippes). 

Lær din hund fra den er helt lille via frivillig håndtering, at det er okay at få klippet negle. Så er det en langt mere behagelig oplevelse for både dig og din hund.

Har du svært ved af få klippet din hunds klør. Bare rolig du er langt fra den eneste. Mange hundeejere er utrygge ved at klippe deres hunds klør. Årsagerne kan være fordi man er bange for at ramme nerven, eller bare er i tvivl om hvordan man gør. Eller måske kan din hund ikke lide det, og det gør det besværligt at få dem klippet. I dette indlæg vil jeg komme ind på hvorfor, hvor ofte, hvordan, osv.

Hvorfor er det vigtigt at få klippet hundens klør

Har din hund lange negle, er der større risiko for at de knækker, eller endnu værre at en af dem bliver revet løs, og det kan være smertefuldt eller endda føre en slem infektion med sig. Din hunds negle har faktisk også betydning for din hunds ben stilling, og måde at bevæge sig på. Derfor er det vigtigt at holde øje med din hunds negle, og sørger for at klippe dem regelmæssigt. 

Hvor ofte skal man klippe

Det varierer fra hund til hund, hvor ofte den har brug for at få klippet negle. For de fleste hunde er det fint at klippe dens negle en gang i måneden. Men hundes neglevækst er individuel, lige som hos os mennesker. Så nogle hunde har brug for at få klippet negle ofte, og andre knap så tit. 

Der er også stor forskel på, hvor meget din hund selv slider sine negle. En god tommelfinger regel er, kig på din hunds poter, og klør mens den står på et fladt og fast underlag. Rør neglene gulvet er de for lange og skal klippes. Der skal gerne være et stykke ned til gulvet fra din hunds klør. Du kan også lytte efter når din hund går på et hårdt gulv, klikker neglene mod gulvet når den går, er de for lange. 

Hvad med hvalpe

Hvalpe har som udgangspunkt ikke det store behov for at få klippet negle endnu.

Jeg vil dog kraftigt anbefale dig at du alligevel begynder at træne ’negle klipning’ fra hunden er hvalp, jeg kan varmt anbefale at gøre det via frivillig håndtering. Mange voksne hunde bryder sig faktisk ikke om, at få klippet negle, så det er derfor rigtig god træning, at øve dette, og vil gøre det langt nemmere at klippe dens negle, når den er voksen. Derfor er det vigtigt at træne på, så tidligt som muligt, og det er langt nemmere at træne det med en hvalp, der endnu ikke forbinder det med noget ubehag. 

Træn gerne på det hver dag, i små korte intervaller, når du alligevel sidder og hygger med hvalpen. Du skal bare starte med at "pille" ved poterne, og når den er tryg ved dette (det vil den højst sandsynligt være hvis den er vant til håndtering) kan du begynde at røre kløerne med negleklipperen, og derved bygge det op - huske massere af ros og godbidder. På den måde vænner din hvalp sig til at du rører, og piller ved dens poter og klør, og bliver tryg ved dette. 

Sådan klipper du kløerne

Hvis du har en lille hund, kan det være nemmest at lære den at sidde på skødet, eller ligge på ryggen, på dine ben eller lign. En stor hund kan trænes i at ligge på gulvet, indtil du er færdig. Jeg har lært Pepsi at ligge på ryggen, i sin kurv, så jeg nemt kan komme til at klippe neglene. Det vigtigste er bare at du har et godt overblik over, hvad du laver og nemt kan komme til, samt at din hund er tryg ved at ligge i den position, du syntes fungere bedst.

En god teknik til at kunne se neglen ordentligt, er at bøje benet bagud, så kan du se poten og kløerne fra undersiden, og så er det lettere at se, hvad der er overskydende negl.

En lang negl har form som et "næb” og det er spidsen af dette næb, der skal klippes af. På hvide negle kan man se et lyserødt område inde i neglen. Det er nervesækken, du kan se, og inde i nervesækken løber nerven og blodforsyningen til neglen. Det er dette område der er vigtigt at passe på du ikke kommer til at klipper ind i. Klipper du for langt ind, og rammer nerven, vil det gøre ondt på din hund, og neglen vil begynde at bløde. 

Ved en lys klo er det som sagt nemt at se hvor nerver og blodkar slutter. Det er den tynde del uden for dette felt, der skal klippes væk - det spidse næb. Hvis du er i tvivl om, hvor langt ind du skal klippe, er det altid bedre at klippe for lidt end for meget. Du kan altid klippe lidt mere senere, hvis det er nødvendigt

Ved sorte klør kan du ikke se dette felt, og her må du bare ”fornemme” dig lidt frem.

Er du i tvivl, så klip heller flere små bidder af gangen, end risikere at klippe et for stort stykke af.

Din hund har fem negle på hver forben, og fire negle på bagpoterne. Husk evt. ulvekløer, det er er de negle der sidder på benet, helt nede ved poten.

Er du meget usikker eller utryg ved selv at skulle klippe din hunds negle. Så få evt. din dyrlæge eller en hundefrisør, til at vise dig hvordan. Eller du kan betale dig fra, at få dem til at gøre det. Det vigtigste er bare at din hunds negle bliver klippet, og at det ikke er en ubehagelig, eller grænseoverskridende oplevelse for din hund.

Hvis du klipper for langt

Hvis du ved et uheld kommer til at klippe for langt ned, og det begynder at bløde, så panik ikke. Det er uden tvivl ubehageligt for din hund, og kan gøre ondt. Men din sindstilstand smitter af på din hund, så forhold dig roligt, så din hund ikke bliver mere skræmt af situationen, end den måske allerede er. Tag en lille pause, og få lidt koldt på neglen for at stopper blødningen - feks en kold klud eller isterning. Fortsæt bagefter med at klippe hvis din hund er okay med dette. Hunde reagere meget forskeliget på dette, og jeg har set hunde der bliver meget bange, men også hunde der ikke reagere synderligt på det. Er den blevet skræmt, så klip ikke mere, men træn lidt hvor du lader som om at du klipper, og stop så (så det ender positivt for din hund).

Bløder det meget og hjælper det ikke med noget koldt, kan det være en god ide at stoppe blødningen med blod stop, hvis du har det, så skulle det gerne med det samme stoppe med at bløde. Har du ikke blod stop i huset, så brug bare koldt vand eller en isterning. Er blødningen ikke stoppet inden 30 min. vil jeg anbefale dig at ringe til din dyrlæge, og forhøre dig. 

Husk det er altid bedre at klippe flere små stykker af gangen, end et større stykke. Har din hund først oplevet at det kan gøre ondt, kan den have mistet tilliden, og vil have svært ved at ville lade dig klippe dem frivilligt. 

Det rette udstyr

Det er vigtigt at have en negleklipper / klosaks af god kvalitet, når du skal klippe din hunds klør. Neglesaksen skal være skarp og klippe kloen i et fint hug. Den må ikke "knuse" kloen over, eller vride den rundt. Gør den det, kan det være fordi den er for sløv og trænger til udskiftning, eller også er den af ringe kvalitet. Jeg er selv rigtig glad for den her Millers Forge negleklipper, det er den der klare opgaven bedst ud af dem jeg har prøvet. Den ligger godt i hånden, og er nem at arbejde med og klipper hurtigt og skarpt.  

 
 

En mulighed er også at file din hunds negle i stedet for at klipper dem. Det er der nogle der er mere tryg ved. Til dette kan du bruge en elektrisk neglefil.

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.