Klipning af klør

Klipning af klør

Betina Truelsen Lund

Din hunds negle har brug for regelmæssig pleje, ligesom dine. Uansete om du selv klipper din hunds klør eller får dyrlægen eller hundefrisøren til det, så er regelmæssig klipning af din hunds klør en nødvendighed (nogle hunde slider dem dog selv så godt at de ikke skal klippes). 

Lær din hund fra den er helt lille via frivillig håndterring, at det er okay at få klippet negle. Så er det en langt mere behageligt oplevelse for både dig og din hund.

Har du svært ved af få klippet din hunds klør. Bare rolig du er langt fra den eneste. Mange hundeejere er utryg ved at klippe deres hunds klør. Årsagerne kan  være fordi man er bange for at ramme nerven, eller bare er i tivl om hvordan man gør. Eller måske kan din hund ikke lide det og det gør det besværligt at få dem klippet. I dette indlæg vil jeg komme ind på hvorfor, hvor ofte, hvordan, osv.

Hvorfor er det vigtigt at få klippet hundens klør

Har din hund lange negle er der større risiko for at de knækker eller endnu værre at en af dem bliver revet løs og det kan være smertefuldt eller enda føre en slem infektion med sig. Din hunds negle har faktisk også betydning for dens benstiling og måde at bevæge sig på. Derfor er det vigtigt at holde øje med din hunds negle og sørger for at klippe dem regelmæssigt. 

Hvor ofte skal man klippe

Det varierer fra hund til hund, hvor ofte den har brug for at få klippet negle. For de fleste hunde er det fint at klippe dens negle en gang i måneden. Men hundes neglevæksten er individuel, lige som hos os mennesker. Så nogle hunde har brug for at få klippet negle ofte og andre knap så tit.

Der er også stor forskel på hvor meget din hund selv slider sine negle. En god tommelfinger regel er, kig på din hunds poter og klør mens den står på et flat og fast underlag. Rør neglene gulvet er de for lange og skal klippes. Der skal gerne være et stykke ned til gulvet fra din hund klør. Du kan også lytte efter når din hund går på et hårdt gulv, klikker neglene mod gulvet når den går, er de for lange. 

Hvad med hvalpe

Hvalpe har som udgangspunkt ikke det store behov for at få klippet negle endnu.

Jeg vil dog kraftigt anbefale dig at du alligvel begynder at træne ’negle klipning’ fra hunden er hvalp, jeg kan varmt anbefale at gøre det via frivillig håndtering. Mange voksne hunde, bryder sig faktisk ikke om at få klippet negle, så det er derfor rigtig god træning at øve dette og vil gøre det langt nemmere at klippe dens negle når den er voksen. Derfor er det vigtigt at træne på, så tidligt som muligt og det er langt nemmere at træne det med en hvalp, der endnu ikke forbinder det med noget ubehag. 

Træn gerne på det hver dag i små korte intervaller, når du alligvel sidder og hygger med hvalpen. Du skal bare starte med at "pille" ved poterne, og når den er tryg ved dette (det vil den højst sandsynligt være hvis den er vant til håndterring) kan du begynde at røre kløerne med negleklipperen, og derved bygge det op - huske massere af ros og godbidder. På den måde vænner din hvalp sig til at du rører og piller ved dens poter og klør, og bliver tryg ved dette. 

Sådan klipper du kløerne

Hvis du har en lille hund, kan det være nemmest at lære den at sidde på skødet eller ligge på ryggen på dine ben eller lign. En stor hund kan trænes i at ligge på gulvet, indtil du er færdig. Jeg har lært Pepsi at ligge på ryggen i sin kurv, så kan jeg nemt komme til at klippe neglene. Det vigtigste er bare at du har et godt overblik over hvad du laver og nemt kan komme til, samt at din hund er tryg ved at ligge i den position, du syntes fungere bedst.

En god teknik til at kunne se neglen ordentligt, er at bøje benet bagud, så kan du se poten og kløerne fra undersiden og så er det lettere at se, hvad der er overskydende negl.

En lang negl har form som et "næb” og det er spidsen af dette næb, der skal klippes af. På hvide negle kan man se et lyserødt område inde i neglen. Det er nervesækken, du kan se og inde i nervesækken løber nerven og blodforsyning til neglen. Det er dette område der er vigtigt at passe på du ikke kommer til at klipper ind i. Klipper du for langt ind og rammer nerven, vil det gøre ondt på din hund og neglen vil begynde at bløde. 

Ved en lys klo er det som sagt nemt at se hvor nerver og blodkar slutter. Det er den tynde del uden for dette felt, der skal klippes væk - det spidse næb. Hvis du er i tvivl om, hvor lang ind du skal klippe, er det altid bedre at klippe for lidt end for meget. Du kan altid klippe lidt mere senere, hvis det er nødvendigt

Ved sorte klør kan du ikke se dette felt og du må ”fornemme” dig frem ved at

Din hund har fem negle på hver forben og fire negle på bagpoterne. Husk evt. ulvekløer, det er er de negle der sidder på benet, helt nede ved poten.

Er du meget usikker eller utryg ved selv at skulle klippe din hunds negle. Så få evt. din dyrlæge eller en hundefrisør, til at vise dig hvordan. Eller du kan betale dig fra at få dem til at gøre det. Det vigtigste er bare at din hunds negle bliver klippet og at det ikke er ubehagelig, eller grænseoverskridende oplevelse for din hund.

Og husk, er du i tvivl så klip heller flere små bidder af gange, end risikere at klippe et for stort stykke af.

Hvis du klipper for lang

Hvis du ved et uheld kommer til at klippe for langt ned og det begynder at bløde, så panik ikke. Det er uden tvivl ubehageligt for din hund og kan gøre ondt. Men din sindstilstand smitter af på din hund, så forhold dig roligt, så din hund ikke bliver mere skræmt at situationen en den måske allerede er. Bløder det ikke meget så fortsæt evt med at klippe hvis din hund er okay med dette (hunde reagere meget forskelliget på dette og jeg har set hunde der blvie rmeget bange, men også hunde der ikke reagere synderligt på det). Er den blevet skræmt, så klip ikke mere, men træn lidt hvor du lader som om at du klipper og stop så (så det ender positivt for din hund). Bløder det meget kan det være en god ide at stoppe blødningen med blod stop, så skulle det gerne med det samme stoppe med at bløde. Har du ikke blod stop i huset, kan du prøve med en isterning, eller holde en klud med kold vand på. Er blødningen ikke stoppet inden 30 min. vil jeg anbefale dig at ringe til din dyrlæge og forhøre dig. 

Husk det er altid bedre at klippe flere små stykker af gangen, end et større stykke. Har din hund først oplevet at det kan gøre ondt, kan den have mistet tilliden og vil have svært ved at ville lade dig klippe dem frivilligt. 

Det rette udstyr

Det er vigtigt at have en negleklipper / klosaks af god kvalitet, når du skal klippe din hunds klør. Neglesaksen skal være skarp og klippe kloen i et fint hug. Den må ikke "knuse" kloen over. Gør den det, kan det være fordi den er for sløv og trænger til udskiftning, eller også er den af ringe kvalitet. Jeg er selv rigtig glad for den her fra KW og den her fra Hunter (jeg bruger dem lidt på skift, da jeg ikke helt kan bestemme mig for hvilken der er bedst).

En mulighed er også at file din hunds negle i stedet for at klipper dem. Det er der nogle der er mere tryg ved. Til dette kan du bruge denne her - den har både elektrisk neglefil og lille trimmer til at trimme pelsen på poterne.  

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.