Mason, min Flat Coated på ca 9 uger, der tygger i en okse akillessene

Tyggeting til hvalpen

Betina Truelsen Lund

Når hvalpens tænder klør, har den brug for noget at bide i for at lindre det. Har den ingen tyggeben elle tyggeting at bide i vil den ofte i stedet bide i dine sko, bordben, møbler, børnenes legetøj osv. Det er derfor altid en god ide at have egnede og gode tyggeting til din lille nye hvalp. Så har du også altid noget at bytte med hvis den begynder at tygge i noget forbudt. Hvalpe har generelt bare et naturligt behov for at tygge, så din hvalp vil helt sikker sætte pris på nogle gode naturlige tyggeting at tygge i. 

Jeg har på shoppen lavet en kategori der hedder 'tyggeting til hvalp' hvor jeg har samlet alt det jeg syntes der er bedst egnet, ud af det jeg har på shoppen. 

Men det kan stadig være lidt uoverskueligt da der er mange ting at vælge imellem. Man kan blive i tvivl om hvor store tyggeting ens hvalpe kan spise og hvad må den få og ikke få og i hvilke mængder ikke mindst. Jeg får tit spørgsmål ala dette, så jeg vil i blogindlægget her, prøve at samle lidt af de svar jeg plejer at give. 

Hvis du ikke gider at læse hele blogindlægget, kommer jeg nedersts med helt konkrete råd til hvad jeg vil anbefale at starte ud med. Det giver dog god mening at læse hele blogindlægget syntes jeg, så du ved lidt om hvorfor jeg anbefaler det jeg gør osv

Dette må din hvalp få

Efter min mening, kan du som udgangspunkt, give en hvalp alle tyggeting, jeg har puttet i kategorien 'tyggeting til hvalp. Men der er naturligvis forskel på om det er en 8 ugers labrador eller en 8 ugers coton. Husk derfor alt med måde og giv den ikke alt for meget - det kommer jeg tilbage til.

Tingene er valgt med udgangspunkt i en mellemstørrelses hvalp, feks en engelsk springer spaniel. Jeg har tænkt meget over hvad min egen springer spaniel spiste da han var hvalp og det samme nu da jeg sidste år fik min Flat Coated retriever. Men tilpas selv tyggetingene efter din hunds race/størrelse samt dens lyst til at tygge. 

Så længe du giver gode naturlige tyggeting, uden alt muligt "skrammel" i, så kan hvalpen som udgangspunkt tåle det hele, det er blot hvad den er i stand til at spise pga størrelse og tænder. I kategorien 'tyggeting til hvalp' og 'naturlig hundetyg' er det udelukkende tørrede naturlige hundesnacks, der er helt sikker at give. Jeg vil dog anbefale at gå uden om griseøre, da de godt kan give lidt dårlig mave hvis de ikke er vant til at få det, og det er der ingen grund til at risikere med den lille nye hvalp. Dem jeg har valgt ud til hvalpe kategorien er blot fordi jeg syntes det er dem der er bedst egnet og det er baseret på hårdhed, størrelse osv.

Langtidsholdbare tyggeting til hvalpen

Jeg deler det lidt op når jeg selv har haft hvalpe. Nogle af tyggetingene har til formål at kunne ligge fremme hele tiden, så hvalpen altid har adgang til noget at tygge i. Her er langtidsholdbar tyggeting, som kalveklove, horn og gevir virkelig gode. Det er ikke noget hvalpen bare lige kan spise og den kan derfor have ubegrænset adgang til dem, da de ikke tager af hvalpens appetit. Og så holder de i mange måneder. Selvom de tyggeting kan virker store, til så lille en hvalp, så oplever jeg alligevel at hvalpe er meget glad for dem og de starter bare ud med at tygge i hjørnerne af tyggetingen. Kalveklove har været en klar favorit blandt mine hvalpe. Ulempen er dog at de lugter pænt meget, når hunden tygger i dem, så man skal ikke være sart. Fordelen er at de holder længe, hvalpe har som regel stor lyst til at tygge i dem og så kan de fyldes med foder og bruges som foderaktivering. Men det kan du evt læse mere om i blogindlægget foderaktivering til din hund (link kommer når det er færdigt). Buffalo horn har sneget sig ind på 2. pladsen over langtidsholdbare tyggeting, blandt mine hvalpe. De lugter knap så slemt. Ulempen er at de kan være for store og voldsomme for de helt så hvalpe. 

Her ligger Mason med et Buffalo horn - han er ca 10 uger. På billeder helt øverst i blogindlægget, er det en okse akillessener han ligger med. 

Ud over det, giver jeg også tyggeting for at stimulere og tilfredstille hvalpens tyggelyst, samt det er god aktivering. Det er meget forskelligt hvor meget tyggelyst den lille hvalp har (det gælder også når de bliver ældre).

Jeg har selv i skrivende stund, en Flat Coated retriver der lige er fyldt 1 år og han har haft virkelig stor tyggelyst og har det stadig. Hvor imod min springer spaniel har en lidt mere "normal" tyggelyst og det har vores andre hunde også haft. Der er også forskel på hvor meget hvalpen har lyst til at tygge når tænderne klør osv. Hvis du oplever at din hvalp har meget stor tyggelyst, så kan det være en fordel, også at have andre ting den kan tygge i, som ikke er spiselige.

Hvor meget må den få

Hvor mange tyggeting du må give din hvalp, er svært at svare på. Det kommer helt an på størrelse, alder, madlyst, tyggelyst, appetit osv. Men en god rettesnor er 'alt med måde'. Din hvalp skal først og fremmest, have lyst til sit hvalpefoder i de mængder den skal have. Så oplever du at din hvalp mister appetitten til sit foder, så skal du give mindre tyggeting. Og ellers, kig på din hvalp, hvordan er dens afføring osv. Får din hvalp lind eller tynd mave, kan det også være at du har givet den for meget (.....men der kan der også være mange andre grunde til det). Hold også øje med at hvalpen ikke bliver for tyk. Gør den det, så vær opmærksom på hvor meget du giver den ud over sit hvalpefoder. Det er ret vigtigt at en hvalp ikke er for tyk i forhold til dens vækst og trivsel. Hvis jeg skal sætte en mængde på - det oplever jeg tit at i gerne vil have, så tænker jeg max 1 tyggeting om dagen. Men igen, der er stor forskel på om en retriever får et kaninører dagligt, eller om det er en mini puddel der får et kaninøre dagligt. Hvis du har en mindre race, kan du med foden klippe tyggetingen over, så den kun får halvdelen. Eller tage det fra den efter noget tid, men det kommer jeg mere ind på om lidt. 

Hvad anbefaler jeg at starte ud med

Hvis jeg skal anbefale nogle enkelte og helt konkrete tyggeting at komme i gang med, for at gøre udvalget overskueligt, så vil jeg her kommer med mine bedste forslag. Jeg har delt det op i de bløde/sprøde, dem midt i mellem, de hårde, samt de langtids. 

Bløde/sprøde - tyggeting der er nemme for hvalpen at spise og som ikke er hårde. De kan være gode at starte ud med til den helt lille 8-9 ugers hvalp, da de er nemme at "knuse" og spise. Samt til når de skrifter tænder og måske ikke har lyst til de hårde tyggeting. De kan dog stadig give fin tyggeværdi/tyggetid alt efter din hvalps størrelse/race.

Dem midt i mellem. Skal det være en mellemting mellem bløde/sprøde tyggeting og de gode hårde, hvor hvalpen har noget at tygge i, men uden at det bliver alt for hårdt. Så kan du vælge:
De hårde - skal det være gode hårde tyggeting, hvor hvalpen rigtig kan få brugt sine tænder og stimuleret/tilfredsstillet sin tyggelyst, så er det:

Langtidsholdbare - de langtidsholdbare er gode til altid at have liggende fremme så hvalpen frit har adgang til dem. Det kan du fordi din hvalp ikke kan spise dem op og fordi de ikke tager af dens appetit osv. Jeg kan anbefale:

Der er en del andre produkter i kategorien 'tyggeting til hvalp', end dem jeg har nævnt her, men det her er dem jeg selv har brugt mest og som jeg syntes er rigtig gode at starte ud med. 

Start med få ting - Det kan være en god ide at starte ud med få ting, for at skåne hvalpens mave. Den skal forholde sig til mange nye ting når den skifter hjem, og måske skal den også vende sig til nyt foder, hvis ikke du har fået noget med hjem fra opdrætter. Så jeg vil anbefale at starte ud de første par uger med 1-3 forskellige tyggeting. Så kan du altid tilføje lidt nyt som ugerne/månederne går. Hvis det var mig ville jeg starte ud med kaninører (med og uden pels de er altid et hit, de er skånsomme mod maven og de fleste hvalpe elsker at ligge og tygge i dem. snoede kalveblærer samt kalve energistænger (til hvalpe af mellem og store racer kan du godt vælge okse energistænger). Det er nogle ret milde ting for maven. Kaninørerne er bløde og nemme for hvalpen at tygge i. Snoede kalveblærer er bløde/medium hårde, så det giver lidt mere at tygge i og energistængerne er hårde og giver virkelig hvalpen noget at arbejde med. Så de 3 ting komplimentere hinanden rigtig fint. 

Forslugen hvalp - hvis du har en meget forslugen hvalp, der gerne vil spise de lidt større tyggeting på en gang, og hvor du samtidig skal passe på at det ikke tager alt hvalpens appetit. Så lad hvalpen tygge i det noget tid, under opsyn og byt så med en rigtig god/lækker godbid og pak tyggetingen væk. Så kan du i stedte tilbyde den det et par gange om dagen, når du har tid til at sidde ved siden af og så fjerne det, for at den ikke forspiser sig og bliver helt mæt af tyggetingen.

Husk at bytte - hvis du vil fjerne tyggetingen fra din hvalp, er det vigtigt at bytte med noget godt, så hvalpen ikke oplever noget negativt i forbindelse med at du fjerne tyggetingen. Det kan opbygge reseourceforsvar hos hvalpen og det ønsker vi bestemt ikke. Det er naturligt at hvalpen gerne vil beholde det den har og er i øvrigt en gammel (men dog desværre lidt sejlivet) myte, at man skal kunne tage mad og tyggeting fra hvalpen for at vise dem at man er dem overlegen i hierakiet. Hvis du vil læse mere om resourceforsvar, har jeg skrevet blogindlægget ressourceforsvar / mad aggression.

Er du stadig i tvivl

Hvis du stadig er i tvivl om hvad du skal købe til din hvalp, så er du altid meget velkommen til at skrive eller ringe til mig for råd og vejledning. Når jeg ved hvad race du har og hvor gammel den er, så kan jeg guide dig mere præcist i forhold til hvad hvad de er bedst til netop din hvalp alt efter størrelse, tyggelyst, appetit osv. 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.