Allergivenlige hundegodbidder

Allergivenlige hundegodbidder

Betina Truelsen Lund

Jeg bliver ofte spurt 'hvilke godbidder skal jeg købe til min allergihund'. Men det er der ikke rigtig et enkelt svar på. For hvad gør egentlig en hundegodbid allergivenlig og hvad er det din hund skal undgå. Og kan en allergihund tåle alle allergivenlige godbidder, blot fordi de betegnes som allergivenlige. Jeg ser mange steder godbidder betegnet som allergivenlige. Men hvad er det egentlig det der gør dem allergivenlige.

Jeg har nødvendigvis ikke de korrekte svar, for jeg er hverken uddannet dyrlæge eller inden for foder og ernæring. Men jeg har noget erfaring at trække på, da jeg selv har en allergihund. Samt jeg har en klar holdning - både som forhandler og forbruger, til hvad der i mine øjne kategorisere hundegodbidder som allergivenlige. 

Så hvad der skal til for at jeg kategorisere dem som sådan på shoppen, er blot hvad jeg vil forklare nærmere, i dette blogindlæg. Det vil (måske) gøre dig lidt klogere på, hvad du skal kigge efter og være opmærksom på, når du køber godbidder til din hund, uanset om du køber dem hos mig eller en anden forhandler.

Allergi hos hunde er et stort og komplekst problem og vores hunde kan have allergi for mange ting. Det kan være miljø allergi (feks pollen, støv, lagermider), foder allergi eller en blanding af begge dele. Hvad netop din hund tåler eller hvad du blot vil undgå er op til dig at vurdere i samråd med din dyrlæge, eller hvem du ellers konsultere din hund hos. 

Du finder her alle de godbidder jeg har kategori som allergivenlige hundegodbidder ud af dem jeg sælger på shoppen. 

Jeg anbefaler dog at du læser dette blogindlæg først, så du ved mere om hvorfor de er på listen. Bare fordi de er på listen, behøver det nemlig ikke at betyde at din allergihund, kan tåle dem alle. Du kan også blive klogere på hvorfor, gode godbidder som jeg selv bruger til min egen allergihund, ikke er på listen. 

Producenten behøver ikke at oplyse alt

Når det gælder produkter til hunde, som foder og godbidder, behøver producenten ikke oplyse alle ingredienser, de må gerne undlade en vis procentdel. Og ofte er det blot betegnet som kød og biprodukter, vegetabilske biprodukter og derivater heraf. Det gør det ret svært at gennemskue præcis hvad de indeholder. Hvis de indeholder korn, er det som regel heller ikke oplyst hvilken slags korn. Så med en upræcis indholdsfortegnelse, er det ikke nemt at vide om de er egnet til ens hund, hvis den har allergi eller der blot er ting du vil undgå.

Vegetabilske biprodukter og derivater heraf

Når godbidder indeholder 'biprodukter og derivater af vegetabilsk oprindelse' behøver det nødvendigvis ikke at være dårligt. Det betyder blot at det kan være en ret bred vifte af ingredienser, fra nogle af de bedste til nogle af de værste og kan dække over alt fra korn, grøntsager, bælgfrugter, oliefrø osv. 

Fordi det er umuligt at vide, hvad "derivater af vegetabilsk oprindelse" refererer til, kan det være nemt at antage det værste og det gør det ret svært at identificere og eliminere problemingredienser, da du ikke ved præcis, hvad du giver den. Og netop fordi dette kan være vigtigt, hvis din hund har (eller er tilbøjelig til) foderintolerance, kan de ikke betegnes som allergivenlige.

Svagheden ved betegnelsen betyder også at producenten har mulighed for at ændre formel fra en batch til en anden afhængigt af, hvilke vegetabilske produkter der er tilgængelige på det tidspunkt. Og det kan i nogle tilfælde være ret problematisk for en allergihund og betyde at den pludselig ikke kan tåle godbidder den plejer at kunne tåle. 

vegetabilske biprodukter og derivater, behøver ikke at være dårligt, men det gør produktet ugennemskueligt og kan derfor i mine øjne ikke betegnes som allergivenlige. 

Kød og biprodukter

Det samme gælder kød og biprodukter. I henhold til europæisk lovgivning defineres "kød og animalske biprodukter" som "alle kødfulde dele af slagtede varmblodede landdyr, friske eller konserverede. Samt alle produkter fra forarbejdningen af slagtekroppen eller dele af slagtekroppen af varmblodede landdyr". Det betyder at det er meget løst og giver ikke nogen fingerpeg om, hvilke dele eller endda hvilke dyr, der bliver brugt.

Det behøver ikke at være dårligt at hundegodbidder indeholder kød og biprodukter. Men da det kan omfatter alt kød og slagte affald, fra det allerbedste til det allerværste, er det nemt at antage at det ikke er det bedste der er brugt - det afspejler sig også ofte i at være et billlig produkt.

Det kan for nogle producenter også være en bred betegnelse af gode fødevarer, for ikke at give deres 'hemmelige opskrift' væk. I den modsatte ende af skalaen kan udtrykket også bruges om animalske produkter af meget lav kvalitet, herunder nogle der er ernæringsmæssigt meget dårlige. Fordi arten ikke er specificeret, er producenter også i stand til at ændre deres kødkilde mellem partier afhængigt af, hvad der er tilgængeligt på det tidspunkt.

Problemet med brede, vage udtryk som dette er, at du bare ikke ved hvad godbidderne indeholder. Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis din hund har (eller er tilbøjelig til) foderintolerance. Derfor kan de i mine øjne ikke betegnes som allergivenlige og det kan derfor være en god ide at styre udenom godbidder der blot har betegnelsen 'kød og animalske produkter'. Samt alle andre uspecifikke ingredienser.  

Hvad med korn

Kornfrie er en betegnelse der ofte anvendes i sammenhæng med allergivenlig. Men er kornfri automatisk allergivenlig og omvendt er korn nødvendigvis noget der skal undgås af allergihunde. Hvis der blot er oplyst at de indeholder korn (samt biprodukter og derivater heraf) betegner jeg dem ikke som allergivenlige. Men igen det behøver ikke at betyde at alle allergihund skal undgå korn. Dem med lagermide allergi skal dog. Der er meget forskellige meninger om korn i foder og godbidder, og jeg vil ikke gøre mig klog på det, da jeg ikke er uddannet inden for foder og ernærring. Jeg kan blot ikke kategorisere dem allergivenlige, da det ikke er gennemskuelig hvad de indeholder.

Jeg har dog medtaget de godbidder der indeholder ris eller det er oplyst hvilke korn. For så opfylder de mine kriterier om en udførlig ingrediensliste og så er det op til dig selv at vælge til og fra. Umiddelbart tænker jeg heller ikke det er nødvendigt helt at undgå korn, hvis din hund ikke har allergier eller intolerence, der har forbindelse til dette.

Allergivenlige = en udførlig ingrediensliste

Jeg har et klart regelsæt, når jeg kategorisere godbidder som allergivenlige. For mig er hundegodbidder allergivenlige, når der er en udførlig og gennemskuelig ingrediensliste på posen. Kort og godt, for så kan man se alt hvad de indeholder og det er nemt at gå uden om det ens hund ikke skal have.

Jeg bliver derfor altid så glad når producenten oplyser hele ingredienslisten. Min holdning er også, har de intet skidt at skjule - i dette tilfælde ingredienser, så ville de ikke behøver at skjule det. Og jeg ved godt at der spiller noget med konkurrence parameter ind osv. Mange producenter kan være kede af at oplyse alt, da det så er meget nemt at kopiere produktet. Så det er naturligvis en balancegang, det er jeg indforstået med. Men når man har en allergihund, kan det bare være en ret vigtig faktor. 

Jeg lister derfor altid hele ingredienslisten der er på posen, under hver produkt. Jeg oplever at nogle forhandlere undlader at oplyse e-numre, farvestoffer og lign. i deres betegnelse. Og der er rimelig træls at have købt nogle godbidder i god tro og når man så modtager dem, så kan man se bag på posen at de indeholder andre ting end der er oplyst. Det oplever jeg nogen gange også fra mine leverandører og jeg bliver så skuffet hver gang. For jeg går meget op i hvad det er jeg køber hjem, også selvom de ikke behøver at kunne betegnes som allergivenlige. 

Alle de godbidder du finder under kategorien allergivenlige hundegodbidder, på min shop, har det tilfælles at de har en udførlig ingrediensliste. De er alle fri for korn (hvis ikke det er oplyst hvilke korn), og biprodukter, samt kød og biprodukter, derivater heraf, samt vegetabilske produkter og derivater heraf, hvis ikke det er specificeret nærmere. 

Der kan dog ske fejl. Nogen gange ændre producenten i produktet uden at oplyse om det, og da jeg ikke dobbelttjekker ingredienslisten på alle produkter jeg får hjem, så kan der dog en gang i mellem være forskel på hvad jeg har oplyst og hvad der faktisk står på posen. Feks hvis jeg har skrevet ingredienslisten af fra en ældre pose og der sidenhen ændres i produktet, uden vi som forhandler bliver oplyst om dette. Oplever du dette, så tage endelig fat i mig, det vil jeg faktisk sætte stor pris på, så jeg kan rette ingredienslisten til. 

Sørgerlig kort liste

Det giver faktisk en noget kort liste. Men vi er også nede i helt små petitesser og dem du finder på listen er 100% genneskuelige. Der er nogle gode mærker der ligger lige på kanten, som feks Alpha Spirit, Carnilove, Brit, SOOPA og Snack'it. Alle dem bruger jeg selv til Pepsi (min allergihund). Da han fint kan tåle dem og det meste er gennemskueligt. Det er blot ingredienser som 'vegetabilsk stivelse og vegetabilsk glycerin' der afholder dem fra at komme på listen, fordi der ikke er oplyst hvor stivelsen eller glycerinen stammer fra. Men Pepsi's allergi er heller ikke foderrelateret, han reagere primært på pollen, græs og støvmider. Men derfor er det stadig vigtigt for mig at han kun får godbidder af høj kvalitet.

Og jeg er som sagt ikke uddannet inden for foder og ernæring til hunde. Jeg har bare her forklaret mit udgangspunkt i at lave en kategori hvor jeg har samlet de godbidder på shoppen som jeg ser som allergivenlige. Og den er bevidst meget "snæver" for at gøre det helt nemt for dig, kun at vælge dem hvor alt er oplyst og hvor du ved præcis hvad du giver din hund. Det betyder ikke at de godbidder du ikke finder på listen, ikke kan være allergivenlige og at du ikke kan give dem til din hund. Kig bag på posen, med din (måske nye) viden i baghovedet og vælg så selv, til og fra. 

Gå til allergivenlige godbidder

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.