Forebyg tandsten hos din hund.

Forebyg tandsten hos din hund.

Betina Truelsen Lund
Tandsten, og hvordan det opstår
Tandsten hos din hund opstår (som ved os), når bakterier lægger sig som et fint lag på tændernes tandemalje. Feks når din hund spiser, føres der foderrester og spyt rundt i munden, og det kan danne en hvidlig belægning på din hunds tænder. Den hvide belægning kaldes plak, og det kan føre til tandsten hvis ikke du sørger for at fjerne plakken, eller helt forhindre at den kommer.
Din hund få ikke karies, men gør du ikke noget for at holde plakken nede, og din hund får slem tandsten, så kan det føre til betændelsestilstande i din hunds tandkød, og det giver både dårlig ånde, men kan også være ubehageligt, eller i værste tilfælde, direkte smertefuldt for din hund.
Tyggeting er naturens bedste tandbørste
Det bedste mod plak og tandsten er forebyggelse, og det kan du gøre ved dagligt (eller i hvert fald flere gange i ugen) at lade din hund tygge i gode tyggeting og tyggeben.
Det hyppigste årsag til tandsten er, at hunden ikke får lov at bruge sine tænder nok. Hundens tænder er stærke og bygget til at rive, flå og tygge i feks. hud, pels og rå kød. Tørfoder som de fleste hunde får, dækker ikke deres behov for at bruge tænderne, og derfor er det en rigtig god ide at tilbyde dem mange gode tyggeben, så de kan få lov til at bruge deres tænder, og det skraber på deres tænder, og hjælper med at holde belægninger som plak og tandsten væk.
Når du dagligt giver din hund gode tyggeting, så er det en nem måde at 'børste' dens tænder på. Og som en bonus ting, så bliver din hund stimuleret og aktiveret, samt det styrker dens kæbemuskler, og massere dens tandkød. De fleste hunde elsker at tygge i gode tyggeting, så lad endelig din hund gøre dette. Jeg har samlet en masse gode tyggeting til dig lige her. Det hele er sikkert at give din hund, og kan gives dagligt med god samvittighed, da det er rene tørrede produkter uden andet tilsat. 
Hvis tyggeting skal virke som en tandbørste for din hund, så vær obs på at det skal være hårde ting. Ting der "skraber" på tænderne, når din hund ligger og tygger i dem. Så alle de famøse bløde Dental sticks gør altså ikke meget gavn, for din hunds tænder (hvis du spørger mig). Som snack kan de være fine nok, men ikke som effektive tandrenser. Nogle af dem kan dog være tilsat urter der kan gøre gavn. 
Kombiner gerne tyggeting med tandbørstning
Ved siden af gode tyggeben, kan du børste din hunds tænder. Jeg børster min hunds tænder ved behov. Både fordi tyggeting ikke altid er helt nok (jeg syntes det kommer lidt an på hvad de spiser) og fordi jeg syntes det er en rigtig god ting, at de kan få børstet tænder og er tryg ved dette. Så mit bedste råd er, væn din hund til at få tjekket og børstet tænder, og hold så hyppigt øje med din hunds tænder. Så kan du hele tiden holde øje med om det er tilstrækkeligt det du gør, eller om der er brug for mere.  
Om du kan nøjes med at børste din hunds tænder med en tandbørste og vand, eller der er brug for hundetandpasta, afhænger lidt af din hunds tænder. Hundetandpasta indeholder let slibemiddel, og det kan derfor være en ekstra hjælp, samt det ofte indeholder smag hunden godt kan lide, og derved gøre det mere attraktivt, for hunden, at få børstet tænder.
Spørg endelig din dyrlæge til råds, hvis du er i tvivl. Men husk at du aldrig må bruge en tandpasta til mennesker, køb i stedet en god hundetandpasta, jeg anbefaler den her fra Lila Loves It. Den er lavet af gode ingredienser, og uden skadelig kemi, og så har den en mild og god smag som de fleste hunde kan lide. Når jeg børste min hunds tænder, så kan jeg godt lide at bruge en fingertandbørste, da det giver en god føling med hvad jeg laver, og den er virkelig nem at bruge, og man kommer nemt rundt på hundens tænder med den.
Vil du gene prøve både hundetandpastaen og fingertandbørsten, så har jeg lavet et sæt med tandpasta og fingertandbørste her.
Du behøver dog ikke at købe en decideret hundetandbørste, en helt almindelig børnetandbørste kan fint bruges, bare sørg for at vælge den bløde model. 
 
  

 

Er uheldet sket 

Hvis din hund allerede har fået meget tandsten, så kan det være nødvendigt at lade din dyrlæge lave en grundigt tandrensning på din hund (dette gøres i fuld narkose). Rådfør dig her med din dyrlæge, så i sammen kan finde ud af hvad der skal gøres. Efter tandrensning kan du så forebygge som anbefalet ovenfor. 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.