Hvalpens udvikling (udviklingsfaser)

Hvalpens udvikling (udviklingsfaser)

Betina Truelsen Lund2 Kommentare

Indledende bemærkninger:

Hver faser vare ca. 3 uger, og vare altså ikke i hele perioden. Små racer modnes generelt hurtigere end store racer, og vil ofte "ramme" fasen først i perioden hvorimod store racer vil ramme fasen sidst i perioden. Men alle hunde er jo forskellige, og man kan ikke holde deres adfærd op mod et skema. Men det kan være rart at have disse udviklingsfaser at gå ud fra, som en tommelfingerregel, og kan være med til at skabe klarhed over forandringer hos hvalpen, og hvad man evt skal være opmærksom på i de forskellige perioder.

Alle hunde er heller ikke lige påvirket af faserne. Hos nogle hunde vil man ikke opleve de store forandringer. Andre igen vil opleve store forandringer, og opleve at deres tålmodighed bliver sat gevaldigt på prøve. 

Udviklingsfaser: 

0-3 uger. De første 3 uger af hvalpenes levetid, er det vigtigt at tæven og hvalpene får ro, og at der ikke kommer (unødig) besøg i hjemmet. Hvalpene dier og sover det meste af tiden, og tæven skal have lov til at passe sine hvalpe i rolige og uforstyrret omgivelser som muligt.

3-5 uger. Hvalpene begynder at få øjne, men ser stadig dårligt. De første hvalpetænder begynder måske at komme frem, og de begynder at bevæge sig mere rundt i hvalpekassen. Det er også nu deres lugtesans og hørelse begynder at udvikle sig. Denne periode er prægningsfasen, hvor hunde lære hvilken art den tilhører. 

5-7 uger. Hvalpene har nu udviklet et bedre syn og motorik. Deres sanser er bedre, og de er mere nysgerrige og begynder at undersøge deres nærområde. Hvalpenes leg udvikles og bliver mere voldsomme, og de begynder at knurre og bide i leg. Det er nu de så små begynder at lege dominanslege, og opbygger et hieraki. Når hvalpene er 6 uger er deres syn og hørelse fuld udviklet, og de begynder at udtrykke sig med ansigt, øre og hale. Deres interesse i legetøj er nu også til stede, og de begynder så småt at have interesse i jagtlege og at bære "byttet".

7-12 uger. Denne alder er jo nok særlig interessant for dig. For når hvalpene er 8 uger, er de gamle nok til at komme ud i deres nye hjem. Nogle opdrætter anbefaler at hvalpene kommer ud i deres nye hjem, når de er 8 uger og andre igen når de er 12 uger. Der er fordele og ulemper ved begge dele, og hvad der passer jeres lille hvalp, jer og opdrætter bedst, må være op til jer og opdrætter at vurdere. 

Hvalpen er nu så langt i dens mentalt udvikling, at indlæring og træning så småt kan begynde. Men husk ikke at stille for store krav til den, det er vigtigt at den får en masse succesoplevelser, så dens lyst og initiativ til at løse opgaver, og samarbejde, udvikles positivt.   

Hvalpen skal nu ud og opleve en masse forskellige ting - andre hunde, forskellige mennesker, miljøer osv. da miljøtræning af hvalpen er vigtigt i denne periode. Alt hvad den oplever i denne periode vil blive lageret og brugt som erindringsbilleder i fremtiden. Varierende, gode og positive oplevelser vil skabe gode erindringsbilleder, som er med til at forme en velafbalanceret, tillidsfuld og glad hund, som kan trække på de positive og gode erindringer når den står over for nye oplevelser og udfordringer. Dårlige eller ingen oplevelser kan lagre sig som dårlige erindringsbilleder, og kan gøre at hvalpen/hunden bliver mere urolig og stresset ved nye oplevelser, da den ingen erindringer har at trække på (her spiller socialiseringen og tiden hos opdrætter også en stor og vigtig rolle). 

3-4 måneder. Hvalpen er nu ved at falde til ro i sit nye hjem, og være tryg i dens nye omgivelser.  Det er i denne periode den halve kønsmodning indtræffe, og både hanner og tæver vil have en øget produktion af testosteron (mandlig kønshormon). Du vil måske derfor opleve at den begynder at afprøver lidt grænser af. 

Mange vil opleve det som en problemperiode og at hvalpen er fræk, men husk på at hvalpen ikke er født programmeret til at vide hvad der er rigtig og forkert, og hvad du forventer af den. Hvalpen gør hvad hvalpe gør, og det er din opgave at hjælpe den med at finde ud af hvad der er rigtigt og forket, og hvordan "spillereglerne" er hjemme hos jer. Det skal foregå på en positiv og god måde, ignorere uønsket adfærd hvis det er muligt, og ellers afled den fra det den er i gang med - tygger den i noget, så tilbyd den noget den må tygge i osv. Afledning og at tilbyde af anden aktivitet, virker rigtig godt, og ødelægger ikke den gode relation mellem dig og din hvalp. 

Vær obs på at din hvalp kan begynde at skrifte tænder, så tilbyd den gode tyggeting den må tygge i. Det kan være solidt og tyggevenligt legetøj, kalveklove, tyggeben osv.

4-7 måneder. Hvalpen skifter sine tænder i denne periode, og det klør, så sørg for at den hele tiden har gode ting den må tygge i. Hvalpen vil helt naturligt have et stort tyggebehov, og har den ikke noget den må tygge i, vil den måske vælge at tygge i dine sko, bordben, sofaen eller lign. Når jeg har haft hvalp har jeg altid sørget for at have en helt masse ting liggende rundt omkring, som den må tygge i (feks solidt og tyggevenligt legetøj, tyggeben og klove). Den vil naturligvis ikke bare altid vælge at tygge i det tilladte, for den ved jo endnu ikke hvad den må og ikke må tygge i. Men begynder den at tygge i noget forbudt har du altid et alternativ ved hånden, som du nemt kan tilbyde den. Skæld ikke hvalpen ud men tilbyd den bare stille og roligt noget andet. Kan du ikke få hvalpen til at give slip på det "forbudte", kan du så småt begynde at træne på "bytte" og "tak" øvelsen.  

Rent hormon mæssig er dette en rolig periode, og du vil opleve en mere motiveret og rolig hvalp, der er meget modtagelig for indlæring. Sørg for at indlæringen er en leg, og at det foregår lystbetonet hvor hvalpen deltager på eget intiativ. Den positive træning vil styrke båndet og tilknytningen mellem jer. En hvalpehjerne bliver hurtig træt så husk at træne i små korte pas fordelt over dagen. 

7-10 måneder. Fysisk kønsmodningsperioden, teenagefasen, bekymringsperioden - ja "kært" barn har mange navne. I denne periode er hunden i sin teenager periode, og du vil måske opleve at din tålmodighed bliver sat en smule på prøve. Der er stor forskel på hvornår denne periode viser sig hos de forskellige racer. Som en tommelfinger regel gælder det at små hunderacer modnes hurtigere end de store racer. 

Hvalpen kan pludselig have glemt allerede indlærte ting, og bliver mere uafhængig af ejeren, og den vil måske igen prøve lidt grænser af. Man kan også opleve at hvalpen bliver mere nervøs for ting den normalt ikke er bange for eller ser "spøgelser". 

Hav tålmodighed med din hvalp i denne periode. Dens hormoner køre på højtryk, og den har brug for igen roligt, tålmodigt og kærligt at blive vist vejen, og hvad der forventes af den. Sørg for at bibeholde en positive tilgang og indlæring, for at ikke at ødelægge det gode bånd i har fået opbygget sammen. Nogle mister tålmodigheden med hvalpen i denne periode, og begynder måske at bruge lidt hårdere metoder, fordi de tror de positive metoder ikke virker godt nok, og at hvalpen prøver grænser af for at ville dominere. Dette er IKKE tilfældet,og det kan ikke siges ofte nok. Den er lige nu styret af hormoner, IKKE af lysten/trangen til at dominere dig.

Hvalpen er blot teenager og skal have hjælp til at komme igennem denne periode på en god og kærlig måde - ligesom et teenage barn. Her vil man opleve at jo hårdere opdragelse, og jo mere modstand de møder, jo mere modstand vil de give tilbage og det samme gælder for vores hunde. Hvis du bibeholder den positive og kærlige opdragelse og indlæring, vil du opleve at i kommer styrket ud på den anden side. Og at hvalpen ikke har glemt det, du har lært den. 

Du vil måske også opleve at hvalpen har sværere ved at lære nye ting, og koncentrere sig i denne periode, det er helt normalt. Oplever du det, så sænk træningsniveauet lidt, og træn ikke på så mange nye ting. Finpuds og træn i stedet videre på det velkendte som den kan. Så undgår du unødige frustrationer hos dig og hvalpen. Bagefter kommer en dejlig lang periode der er perfekt til ny indlæring. 

Det er også i denne periode at hanhunden begynder at lette ben og tæven kommer i sin første løbetid. 

Det er i denne teenage fase at mange hunde bliver omplaceret, fordi ejeren mister modet, eller ikke kan overskue at have en unghund. Eller fordi de tror at de har fejlet i deres opdragelse, og ikke kan overskue konsekvenserne heraf. Men hold ud, det er kun en fase, og min egen erfaring er at, er jeres grundarbejdet i orden, og jeres forhold godt og bygget på tryghed og positive oplevelser, så er denne fase ret problemfri. 

10-17 måneder. En rolig og stabil periode, hvor din hund er meget modtagelig for ny indlæring. Den er næsten fysisk udviklet nu. 

17-22 måneder. Din unghund er nu i teorien fysisk voksen, den kan dog stadig udvikle sig og få mere fylde. I denne perioden indtræder den psykiske kønsmodning, og du vil igen opleve en periode der kræver din gode tålmodighed. Nogle syntes at denne psykiske kønsmodning er lige så slem som den fysiske kønsmodning, den gik igennem mellem 7-10 måneder, og andre syntes den er værre. Andre igen mærker ikke til de store forandringer. Det kommer meget an på prægning, opdragelse, oplevelser, race osv.

Man kan opleve en hund der igen afprøver grænser, men den er nu blevet ældre og har fået mere selvtillid, hvilket betyder at den kan være lidt mere vedholdende i sin afprøvning. Husk igen tålmodigt og vedholdent, at vise den hvad du forventer og ønsker af den, på en positiv og kærlig måde. 

2 år. Din hund har nu været igennem alle de faser den skal og du har nu en færdig udvokset hund som du forhåbentlig vil få mange gode år sammen med.

Afsluttende bemærkning:

Oplever du større problemer og udfordringer end du føler du kan magte i de forskellige perioder, så tøv ikke med at søge hjælp ved en adfærdsbehandler eller en træner, der ved en del om adfærd. Jo før du får hjælp til at håndtere problemerne jo hurtigere og nemmer vil det være at rette op på dem, så du kan få den hund du ønsker. 

Hverken dig eller hunden har glæde af ophobede frustrationer, og det er hverken en falliterklæring eller pinligt at søge hjælp.

Et liv med vores skønne hunde skulle gerne være så dejligt og problemfrit som muligt, for alle parter. 

Jeg ønsker jer den bedste rejse sammen og husk at nyde hvalpetiden, det er en skøn tid. Også selvom den måske kan være hård og udfordrende i perioder.

2 Kommentare

Modenhedsalder store hunde
Modenhedsalder store hunde
Jeg har en Labrador på snart 2 1/2, som endnu ikke er faldet helt til ro (men på vej)- de hundeejere jeg har talt med siger typisk at deres hunde først er faldet til ro omkring 2 1/2-3 års alderen.mange har været frustrede, da man altid læser netop, at de er faldet til ro i 20-24 mdrs alderen. Min dyrlæge siger også 3-3 1/2så det kan da tage modet fra de hundeejere, der står med en vildbasse.
Fint blogindlæg
Fint blogindlæg
Tænker at det er en meget rammende beskrivelse omkring teenagealderen , som om det var en beskrivelse på min flatter på 8 mdr.

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.