Undgå disse ingredienser i din hundeshampoo

Undgå disse ingredienser i din hundeshampoo

Betina Truelsen Lund

Vores hud er vores største organ, og det gælder også for vores hunde. Alt hvad vi putter på den optager kroppen - det menes endda, at det der kommer på vores hud, optages bedre og hurtigere end det vi spiser. Det giver i hvert fald lidt stof til eftertanke omkring, de plejeprodukter man bruger til sin hund (og sig selv).

Ligesom menneskelig hud og hår, reagerer en hunds hud og pels bedre, når der bruges et naturligt produkt. Naturlige produkter fremmer en sund, hydreret hud og pels. En hudeshampoo, der indeholder kemikalier, kan forårsage tør kløende og skællende hud med dårlig pelskvalitet, manglende fugt og glans.

Vi skal også huske, at ethvert produkt, der bruges på vores kæledyr, også kommer i kontakt med vores hud. Indeholder produktet for mange kemikalier kan det forsage røde, ømme og sprækkede hænder - dette er selvfølgelig i de tilfælde hvor man bruger produktet meget ofte, men hvorfor ikke helt undgå det, når det nu er muligt. 


Også en tanke på miljøet

Kemiske menneskeskabte produkter som mange shampoo'er indeholder, kan forårsager forstyrrelser, skader og forurening i vores miljø - både for os selv og vores kæledyr. Så vil man samtidig tænke på naturen, er det en god ide at vælge produkter der ikke indeholder disse ingredienser.

Og her er så de ingredienser jeg syntes du skal gå uden om i din hundeshampoo, og også din egen i øvrigt. 

SULFATER

Sulfater, oftest Sodium Laureth Sulphate, Sodium Lauryl Sulphate, Ammonium Laureth Sulphate og Ammonium Lauryl Sulphate er kemiske skyllemidler, der ofte tilsættes shampoo og rengøringsmidler for at gøre det meget skummende. Skum giver en illusion om, at produktet er superrensende.

Sulfater ender ud i vores vand og kan forårsage skade på miljøet, mens høje niveauer af sulfater i drikkevand kan forårsage diarré, hvilket kan være særlig alvorligt hos babyer og små børn. Sulfater, der frigives i luften, kan forårsage irritation i lungerne, og undersøgelser har vist, at sulfater hurtigt optages i organer. Huden er det største organ i kroppen, og kan hurtigt absorbere disse kemikalier gennem huden og ind i blodbanen. Sulfater er notorisk vanskelige at skylle fra pelsen og håret, og efterlader en rest, der kan irritere huden og sløve klippere, saks og klinger. Mange førende menneskelige hårproducenter inklusive L’Oreal går nu 'Sulfatfrit’

PARABENER 

Parabener er kemikalier, der anvendes i shampoo- og kosmetikindustrien som konserveringsmidler. Disse inklusive Methylparaben, Ethylparaben og Butylparaben blandt andre mistænkes for at være kræftfremkaldende, og øge chancen for kræftsvulster. Nogle parabener efterligner aktiviteten af hormonet østrogen, og kan dukker op som brysttumorer.

FTHALATER

Phthalater bruges i vid udstrækning i shampoo, bodyshampoo osv. Som geleringsmidler for at få produktet til at virke tykkere og mere koncentreret. De bruges også til at fremstille dufte og så duftstoffer i produkterne holder længere. Pthalater er mistænkt for at forsage fødselsdefekter og forstyrre mandlig fertilitet, ved at reducere antallet af sædceller og forringe sædkvaliteten.

FOSFATER

Fosfater blev udviklet lige efter 2. verdenskrig, da kemiske menneskeskabte produkter begyndte at tage over, i stedet for de naturlige produkter. Fosfater var billige og nemt at skaffe, og erstattede brugen af sæbe i vaskemidler. De bruges stadig i vid udstrækning i dag og især i produkter, der annonceres som 'sæbefri'. Fosfater nedbrydes ikke i spildevandsbehandlingssystemer. De lækker ud i vandmasser, dyrker alger og formindsker det ilt, der er nødvendigt for at fremme sundt akvatiske liv, og er med til at forurener vandløb, søer, floder og damme.

PETROKEMISKE

Brugen af ​​petrokemikalier i både menneskelige personlige plejeprodukter, og plejeprodukter til kæledyr, herunder parfume, kosmetik og shampoo, skaber stor bekymring over hele verden.

Petrokemikalier er et biprodukt fra olieindustrien. De kommer fra råolie, og de samme ingredienser bruges i parfume, personlige plejeprodukter og shampoo til både mennesker og kæledyr, som også bruges i metalskærervæske!

Mange af de kemikalier, der bruges til at formulere visse aromaer, er faktisk petrokemiske stoffer. Det anslås, at 95% af de syntetiske duftstoffer, der findes på markedet i dag, stammer fra råoliebiprodukter. De inkluderer benzenderivater, aldehyder og mange andre kendte toksiner og sensibilisatorer, som er mistænkt for at forårsage kræft, fødselsdefekter, sygdomme i centralnervesystemet og allergiske reaktioner.

Petrokemikalier indeholder kræftfremkaldende kontaminanter, kendt som kræftfremkaldende stoffer. De er som mange af de andre ingredienser i syntetisk duft, idet de ophober sig i kroppen over tid. Gentagen eksponering er blevet knyttet til hormonforstyrrelse og flere andre typer kræft. De kan lække ud i spildevandssystemer, og er for nylig blevet knyttet til sædskader hos mænd og hyperaktivitet hos børn.

1,4-Dioxan er en af ​​de dødeligste, olie-afledte kræftfremkaldende forbindelser og er et biprodukt fra den proces, hvorved natriumlaurylsulfat bliver natriumlaurethsulfat, et overfladeaktivt middel (eller skumfabrikant), der bruges i mange kæledyrs og også mennesker shampoo’er.

Petrokemikalier bruges ofte i personlige plejeprodukter, fordi det er BILLIGT!

PEG'ER

PEG's står for polyethylenglykol og er syntetiske kemiske fortykningsmidler, der ofte tilsættes produkter, der ikke indeholder sulfater for at tykne dem og igen, giver en illusion om, at da produktet er tykkere, er det 'bedre' og mere koncentreret. Desværre er det lige modsat faktisk. Billige, farlige fortykningsmidler, fortykner, men forringer i stedet for at øge kvaliteten. Det nationale toksikologiprogram har afsløret, at PEG's er mistænkt for at føre til livmoder- og brystkræft, leukæmi og hjernekræft. Disse kemikalier findes ofte i din og dit kæledyrs shampoo, og interessant nok også i både bremsevæske og kaustisk spray-on ovnrens!

Jeg håber du er blevet lidt klogere på, hvad de forskellige tilsætningsstoffer er, og hvad de kan have af potentiel skadelig virkning for os, vores hund og miljøet. Og hvad du skal kigge efter, når du køber shampoo til din hund. 

------------------------------------------------------------------------------------

Hvad kan jeg anbefale

Jeg har valgt at forhandle Lila Loves It på shoppen. Da hele Lila Loves It serien, er uden overstående ingredienser, og du kan trygt købe og bruge dem til din hund.

Lila Loves It er i øvrigt, som et ekstra plus, naturlig. 

Og hvad betyder det så. 'Naturligt' kan defineres som noget, der findes og udvikles som en del af et økosystem, der fungerer i harmoni med andre medlemmer af dette system, så planter, dyr og mikrober kan sameksistere på bedste vis.  

Lila Loves It

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.