Foder aktivering

Foder aktivering

Betina Truelsen Lund

Hvalpe og vokse hunde har brug for fysisk og mental aktivering hver dag. Der er naturligvis stor forskel på hvor meget de forskellige racer har brug for, af daglig motion og mental stimulering, samt dens alder og hvad den ellers laver i løbet af dagen. Næsearbejde er virkelig god mental aktivering for din hund. En hunds næse er langt mere udviklet end hos os mennesker og deres hjerne bliver dejlig stimuleret når de bruger deres lugtesans. Så at bruge næsen, giver giver dem en god naturlig træthed. De fleste hunde syntes det er rigtig sjovt at arbejde for sit foder og foderaktivering er derfor en rigtig god måde at aktivere og stimulere din hund på mentalt.

Drop foderskålen.............Og med det mener jeg ikke at du fluks skal løbe ud og smide din hunds madskål ud. En madskål kan trods alt være en rar ting at have en gang i mellem. Men det er så traditionelt at vi bare fodre vores hunde ved at smide dens foder i en skål. Jeg har næsten altid fodret mine hunde via foderaktivering, og vil hermed motivere jer til at gøre det samme.

Når du fodre din hund på sjove og ´,berigende måder, aktivere og stimulere du den på samme tid, og det er især rigtig godt givet ud til de mere aktive racer. Men alle hunde vil have glæde af foderaktivering, også de småt spisende hunde, der normalt kan være lidt ”kræsne” med deres foder. Jeg har i hvert fald erfaret gennem andre at sådan hunde ofte får madglæden tilbage, hvis fodret bliver tildelt på en mere spændende måde end bare at blive hældt i en skål.

Til de forslugne og hurtigspisende hunde er det også helt oplagt da det rent sundhedsmæssigt er lang bedre for dem at de ikke får slugt maden så hurtigt.

Men hvordan skal du så fodre?

Hver morgen vejer jeg mine hundes foderration af og så spreder jeg det lidt ud over dagen ved forskellige aktiveringsmuligheder. Her er et par forslag til hvordan du kan bruge fodret til at aktiver din hund.

Fodersøg i haven: Spred fodret ud i haven og lad din hund søge efter det. Det er super nemt og meget effektiv. Den mest trættende aktivering du kan give din hund er næsearbejde / søgearbejde, og de fleste hunde elsker det. Jeg aktivere ofte mine hunde på denne måde og har gjort det i mange år.

Mine hunde får en lille times god søgearbejde ud af at få spredt deres foder ud i haven (vores have er ret stor og jeg spreder det godt). Bagefter er de som regel godt trætte, mætte og stimuleret og går ind og tage en lille lur. 

Fodersøg i haven er en rigtig god måde at aktivere din hund på. Gør det gerne om morgenen med dens morgenmad, inden den måske skal være alene de næste mange timer. Du kan fint gøre det både før eller efter jeres morgen gåtur. Har du ikke en have eller er det stadig for mørkt og kold udenfor inden du skal af sted, kan du i stedet sprede fodret rundt i huset.

Snuffle Mat, også kaldt slow feading mat, er blevet ret populære her på det sidste. Snuffle mat er en lille måtte med en masse stof ”strå” hvor fodret kan gemme sig i og hunden skal bruge næsen til at finde fodret nede mellem alle stof ”stråene”.

Jeg har ikke selv prøvet disse Snuffel Mats endnu, men kender en del der er glade for dem. Jeg regner dog med at få dem på shoppen inden længe og så skal vi klart have prøvet dem af.

Aktiveringslegetøj, der findes rigtig meget godt aktiveringslegetøj på markedet, og jeg vil ikke komme nærmere ind på de forskellige slags her, da det så bliver alt for langt et indlæg. Jeg laver i stedet et andet blogindlæg om de forskellige aktiveringslegetøj i nær fremtid. Men aktiveringslegetøj er en god måde at tildele din hund sit tørfoder, og en del af dem er ret udfordrende og sætter hunden tålmodighed og evner på prøve.

Når du starter med at introducere din hund for aktiveringslegetøj, så start med dem der ligger i den nemme ende. På den måde mister din hund ikke motivationen for at få fodret ud, som den måske gør hvis du vælger en for svær i starten. 

Jeg anbefaler at bruge disse foder aktiveringslegetøj under opsyn i starten, da nogle hunde i frustration måske vil begynde at ødelægge eller tygge i det.

Små træningssessioner - Brug din hunds foder til at træne. Træn på gåturen, i haven, hjemme i huset eller hvor du nu har lyst. Jeg tager ofte en håndfuld foder med i lommen når jeg går tur, og så træner vi på små ting og øvelser undervejs. Det kan både være indlæring af nye ting eller finpudsning af kendte øvelser. 

En rigtig fin måde at bruge en del af fodret på synes jeg. Det kræver naturligvis at din hund har motivation til at arbejde for sit tørfoder. 

Fyldt legetøj, marvben eller klove – Brug et vådfoder af god kvalitet, feks dette fra Fleisheslust, opblødt tørkost eller råt kød (BARF) til at fylde i og lad din hund arbejde for at få det ud. Da den skal slikke det mest ud er det med til at fremme roen og kan være en fantastisk måde at få din hund helt rolig og afslappet på.

Du kan med fordel give det til din hund når du tager hjemmefra, så er den beskæftiget det første stykke tid og vil være mere rolig og afslappet når den er færdig.

For længere beskæftigelse kan du fryse den fyldte genstand (med foder) inden du giver den til hunde. Det er især rigtig godt om sommeren og bliver til en god kølende hundeis.  

Sørg for at foder aktiveringen er sjov og berigende for din hund, og sørg for at variere det lidt, så det ikke altid er det samme. Og start langsomt ud, hvis ikke din hund er vant til at skulle arbejde for sin mad. Det er ikke alle hunde der med det samme syntes det er fantastisk, men hav tålmodighed de fleste hunde vil elske det, når de lige lure fidusen. 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.