vigtigt med Tyggeting_hunde har behov for at tygge_hundes behov for at tygge

Tyggeting og tyggetid - hvorfor er det så vigtigt?

Betina Truelsen Lund

At tygge er meget naturligt for hunde, og de fleste har et stort behov for at tygge. Mine hunde får dagligt gode tyggeting og kødben de kan ligge og bide og tygge i, og jeg synes det er en vigtig del af deres kost og daglige stimulering.

Tyggeting til hund_tyggetid_tandpleje_naturlig tandbørste

At tygge virker beroligende og afstressende på din hund, da det frigiver endorfiner. Det får den til at komme helt ned i ”gear” og er godt til at få den til at slappe af. Det kan derfor være en rigtig god ide at give din hund gode tyggeting når den feks. skal lære at være alene hjemme, da det kan hjælpe med at holde den rolig, afstresset og beskæftiget.

At tygge er dejligt stimulerende for din hund, og det er god og naturlig aktivering. Da den får styret sin tyggetrang ved at tygge i gode tyggeting, kan det som et ekstra plus, mindske destruktiv adfærd (at den bider i ting den ikke må) og kedsomhed. 

Når din hund ligger og tygger i gode naturlige tyggeting, styrker det samtidig dens tandkød og kæbemuskler, og hjælper på at opretholde en god mundhygiejne og flotte tænder uden plak og tandsten. Det er især vigtigt ved små hunderacer, da de ofte har større tendens til dårlige tænder og meget tandsten. 

Tyggeting_tandpleje_naturlig tandbørste

Mange jeg snakker med syntes tyggeting er for dyre og undlader at købe og give dem til hunden. Til gengæld betaler de så dyrlægen for at rense tænder på hunden når den er ved det årlige sundhedstjek, fordi den har dannet så meget tandsten at det er nødvendigt.…….hmmm så ved jeg altså godt hvad jeg helst vil vælge. Jeg vil hellere forebygge ved at bruge naturlige tandbørster i form af gode tyggeting, og det er jeg sikker på at hunden også vil fortrække frem for en tandrensning ved dyrlægen.

Min erfaring er at hunde der ofte får tyggeting / tyggeben har en mere hårdfør mave, og at de ikke så tit får dårlig (tynd) mave. Det er dog ikke noget jeg har videnskabelig bevis på. Men det er som om maven bliver lidt mere hærdet og kan holde til mere, og ikke er så følsom over for forskellige fodertyper og tyggeting, samt ting de elles går og finder /spiser.

Vær dog opmærksom på at hunden godt kan få lidt dårlig mave, hvis du begynder at give den tyggeting, og den ikke er vant til det. Start langsomt ud med små tyggeting og øg langsomt til større og større ting, så maven kan nå at følge med.

Gode tyggeting kan være rigtig gode til hunde med stor appetit, da de ikke indeholder mange kalorier, og man kan derfor give dem ofte med god samvittighed og uden man behøve at frygte for hundens vægt, og at den skal blive for tyk. Så for den kronisk sultne hund, der altid går og håber på at der falder lidt af til den, kan det ”berolige” og dæmpe dens sult lidt.

At få lov til at ligge og tygge i gode tyggeting er bare lækkert, og noget de fleste hunde elsker. Om det er direkte nødvendigt………nej det kan jeg ikke sige at det er, for jeg kender rigtig mange hunde der ikke får tyggeting overhovedet. Men det ville være gavnligt for dem af flere årsager, og det er bare en glæde jeg bestemt ikke har lyst til at fratage mine hunde – så gode tyggeting syntes jeg bare ikke man skal snyde sin hund for, og så kommer vi bare ikke uden om de mange gavnlige og gode effekter ved det.

Gode tyggeting_tandpleje_naturlig tandbørste_naturlige tyggeting_vigtigt med tyggeting

Jeg oplever en del der siger at deres hund ikke gider tyggeben, eller at de bare graver det ned i haven, og så ligger det bare der. Eller at deres hund får tynd mave, eller prutter mere måske endda meget ildelugtende hundeprutter. Og vi er da enige i, at det da ikke er spor lækkert eller hensigtsmæssigt nogle af tingene.

Men…….

Hvis din hund får tynd mave eller ildelugtende prutter af tyggeting, så tror jeg det ”bare” er fordi den ikke er vant til det, og fordi tilvænningen er gået for hurtigt. Den skal bare ”hærdes” og vænnes til det noget mere, via langsom tilvænningen.

Mine hunde kan spise vitterligt alt snacks, tyggeting og godbidder uden at få dårlig mave. Ildelugtende prutter har de dog, meeeeeen jeg mistænker lidt at hundeprutter bare er sådan – fnis……eller måske skulle jeg sige *fis *fis

Hvis din hund graver det ned i haven, så kan årsagen være at den får det for sjældent, og når den gør så er det for voldsomme eller store tyggeting, den ikke kan ”overskue” og derfor graven den dem simpelthen ned. Eller også ved den simpelthen ikke hvad den skal stille op med dem.

Start med at give den nogle små lette og lækre tyggeting med kort tyggeværdi, som den relativt nemt og hurtigt kan spise. Hvis den spiser dem, så øg langsomt til større og større ting med mere og mere tyggeværdi.

Det er en god ide at vælg gode naturlige og rene produkter, når du køber tyggeting til din hund.

Se evt vores top 10 liste over de bedste tyggeting herhjemme lige nu.

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.