Hvordan undgå jeg at min hund bliver for tyk_overvægtige hunde_vimedpoter_hunde med vægtproblemer_hunde på kur

Hvordan undgå jeg at min hund bliver for tyk

Betina Truelsen Lund

Hvordan holder du dine hunde så slanke, er der mange der spørger mig og hvordan undgår du at de bliver for tykke af alle de snack og tyggeting. 

En del forstår det ikke helt fordi deres egen hund bøvler med vægten og den får kun sit tørfoder (hundefoder / hundemad) og næsten ikke andet.

Nogle bliver næsten helt irriteret på mig og syntes at det er snyd at mine retriever ikke bøvler med overvægt – for en retriever er da altid tyk.

Men nej det behøver den altså ikke at være og det skal ikke bruges som undskyldning for at have en for tyk retriever.

Mine hunde får både rester og rigtig mange snacks og tyggeting ud over deres normale foder og så testsmager de jo alle spiselige produkter på www.vimedpoter.dk ………så det bliver faktisk til ganske meget de får hver dag og alligevel er de ikke for tykke.

Men hvad er så hemmeligheden? Kort og godt - kvalitet og indhold........Det tror jeg i hvert fald. Men jeg kan ikke sige det med sikkerhed for jeg har intet videnskabeligt belæg for at sige det.

Men jeg kan fortælle hvad overvejelser jeg gør i forhold til mine egne hundes kost og fortælle hvad de får at spise og ikke mindst hvad de ikke får. 

Jeg giver udelukkende mine egne hunde ting af god kvalitet og så vælger jeg altid tyggeting og snacks af ren kød uden korn og andre unødige ingredienser. Det samme gælder de godbidder jeg bruger, de er også med et meget højt kødindhold og jeg gider ikke at de er fyldt med farve, korn og animalske biprodukter, samt anden unødig fyld.

 Det er ikke fordi jeg er korn forskrækket og mine hunde spiser gerne de kornholdige godbidder posten og fragtmændene altid har i lommen og det er helt okay. De sprøde kiks er da tillokkende, men det kommer aldrig til at være de primære godbidder herhjemme og jeg køber dem ikke selv.

 Jeg bruger også en gang i mellem tørfoder der indeholder lidt korn, men så er jeg omhyggelig med at det ikke står som første ingrediens på ingredienslisten og at kød indholdet er højt og er af god kvalitet og at det ikke bare stammer fra animalske biprodukter.

 Der findes så mange billige hundeprodukter på markedet – meget af det er lavet udelukkende af korn og animalske biprodukter – tilsat lidt farve og tilsætningsstoffer. Den billige pris lokker nok mange og det forstår jeg så udmærket. Men det meste er helt uden næring og svare til slik og junkfood (feks MacDonnald) og er ofte = en overvægtige hund. Mange af de hunde jeg møder der er alt for tykke fodres netop ofte med disse billige produkter af dårlig kvalitet.

Her er hvad mine får at spise.

De får hver dag det lækre vådfoder fra Fleischeslust. Det er lavet på godt kød og nogle er tilsat lidt ris, kartofler eller grøntsager samt lidt urter og olier. Andre varianter er af 100% ren kød (feks. Steakhouse varianterne). Jeg veksler mellem de forskellige pølser og protein (kød) kilden.

Et par gange i ugen får de også lidt godt tørfoder af god kvalitet (feks hvis de har været på en ekstra lang tur, været med ude ved hestene en hel dag osv.)

Jeg tilsætter de fleste dage lidt olie. Lige nu skifter jeg mellem at bruge disse 3 olier - Chia olie, mulitiolie og lakseolie.

 Udover deres foder får de hver dag tyggeting / kødben, snacks og godbidder.

Tyggeting og kødben

Hunde har et stort behov for at tygge og derfor får mine hunde hver dag gode naturlige tørret tygeting og kødben. Det er i øvrigt også god beskæftigelse, stimulering og god tandpleje.

Når jeg vælger tyggeting og kødben vælger jeg udelukkende naturlige produkter af ren tørret kød. Produkter der er tørret helt uden tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. 

naturlige tyggeting til hunde gode kødben kodben vimedpoter

Snacks / hundeslik

Jeg har som mange andre hundeejere et behov for at kunne forkæle mine hunde i løbet af dagen med lidt ekstra lækkert og let spiseligt. Men jeg vælge igen gode kvalitetsprodukter da jeg gerne vil have at det samtidig er noget der er sundt for dem og fornuftigt at give. Derfor vælger jeg kun hundesnacks med et højst kødindhold og uden animalske biprodukter, korn, farve, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. 

Hundesnacks_naturlige_hunde_snack_snacks_til_hunde_vimedpoter

 Godbidder / træningsgodbidder

Jeg træner en del med mine hunde og derfor bruger vi også rigtig mange godbidder (træningsgodbidder). Det er derfor vigtigt for mig at de er lavet med et højt kødindhold og helt fri for u klassificeret animalske biprodukter, farve, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler og også gerne uden korn.

Godbidder til hunde_hundegodbidder_træningsgodbidder_traeningsgodbidder_vimedpoter

Og så får de en gang i mellem rester fra vores aftensmad eller frokost. De får langt fra alt og jeg giver dem det med omtanke. Så det er som regel bare rester af kød, grøntsager, kartofler, ris, pasta og rugbrød med pålæg de får.

Når jeg vælger tyggeting, snacks og godbidder af god kvalitet, så kan jeg også med god samvittighed tillade mig at justere lidt på deres foderration de dage hvor de får rigtig mange godbidder feks. Eller flere snacks og tyggeting end det sædvanlige. For det er af så god kvalitet at det sagtens kan være et godt og fornuftigt supplement til deres foder og endda helt erstatte det nogle dage hvis det er.

Har jeg feks. været ude og træne og brugt 250g. godbidder med et kødindhold på 98%. Som feks de her lækre godbidder fra Escapure eller med 100% kød fra Peppers Choise. Så kan det uden problemer erstatte noget af deres ration tørfoder den dag (i vores tilfælde noget et det vådfoder de får).

Jeg ser desværre rigtig ofte hunde der er alt for overvægtige og som er hæmmet af deres vægt i det daglige og det syntes jeg er super synd. Jeg har selv for mange ekstra kilo at slæbe rundt på og ved hvor træls det kan være i forhold til energi, bevægelse osv. Og jeg tænker ikke det er nemmere for vores hunde en det er for os mennesker.

Jeg elsker at se mine hunde springe rundt i fuld firspring og let på tå. Se dem springe elegant over ting, op på ting og ned fra ting. Se dem sprinte eksplosivt over korte afstande og løbe ud holdent over lange afstande. Se dem lege og tumle og bare være hunde. Se dem fulde af energi og glæde. Opleve dem have god energi og lyst til at træne.

Alderen er så småt ved at snige sig ind på mine hunde (de er lige straks 11 og 12 år) og vi har sat tempoet ret så meget ned og går bare små hyggelige ture og træner lidt hyggetræning og apportering på egne marker, samt lavet lidt Nosework. Men de er stadig fit for fight rent vægtmæssigt og jeg tænker meget på at de ikke skal rende rundt med for mange ekstra kilo der belaster deres knogler og krop unødigt. For det tære bare ekstra på energien og hæmmer dem i deres bevægelse endnu mere.

Så mit råd til at have en slank og sund hund er:

  •  Vælg et godt kvalitets tørfoder med et højt kødindhold og hvor kød er listet som 1 ingrediens.
  • undgå at give billige godbidder (i hvert fald for mange) der kun består af korn og animalske biprodukter. Og gå uden om dem med tilsat farve (jeg er ret overbevist om at din hund er fuldstændig ligeglad med om godbidderne er gule, røde, grønne eller naturlig kødfarvet) Vælg i stedet gode kødfulde godbidder uden tilsat kemi og farve.
  • Undgå snacks der er lavet af sammenpresset korn og animalske biprodukter. Og gå uden om dem der er tilsat farve og skadelige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Giv i stedet gode sunde kødfulde snacks.
  • Undgå hvide tyggeting /tyggeruller der er bleget i klor og tilsat lim
  • Undgå tyggeruller / politistave der er lavet af rester fra læderindustrien og tilsat lim
  • Undgå snacks, kødben og tyggeting der er tilsat for mange tilsætningsstoffer og konserveret med skadelig konserveringsmidler (her tænker jeg på mange af de produkter der er lavet i Kina).
  • Juster lidt i den daglige foderration hvis din hund har fået mange kvalitets snack, tyggeting og godbidder i løbet af dagen.

Ud over at tænke over hvad du giver den at spise er, er det selvfølgelig vigtig at give den god og tilstrækkelig motion og aktivering hver dag.

Dette er kun min erfaring og råd og alt skal gives med måde og med omtanke. Alt i for store mængder kan føre til overvægt af vores hunde.

Men giver du primært din hund sunde og gode ting, så kan den ”klare” større mængder end hvis du vælger de billige produkter tilsat unødig fyld og kemi.

Tænker lidt det svare til hvis vi mennesker spiser mest uforarbejdet og sund mad af god kvalitet – så kan vi også klare at spise større mængder uden at blive overvægtige. I forhold til hvis vi spiser meget junk, hvidt brød og forarbejdet mad. Så skal der langt mindre mængder til før vi bliver overvægtige.

Bon appetit 

 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.