Må man lege med sin hund

Må man lege med sin hund

Betina Truelsen Lund
JA det må du - endda meget gerne.

Du må meget gerne lege med din hund. Men det forudsætter at du leger med din hund på en fornuftig måde, ikke alt leg er hensigtsmæssigt. Så læs endelig med her.

Jeg høre desværre ofte at trækkelege, leg og bold som belønning, ruskelege og lign frarådes til familiehunde, med den begrundelse at man så ikke kan få en rolig familiehund. Det syntes jeg er ærgerligt, for at lege med sin hund kan være yderst værdifuld og ikke mindst sjovt. 

Selvfølgelig kan hunden blive stresset af for meget eller forkert leg, så det skal man være opmærksom på. Men at sige at man ikke må lege med sin hund, fordi den så ikke kan finde ud af at være en rolig familiehund, det syntes jeg er misvisende. Jeg kender rigtig mange hunde der leges med, som er de roligste familiehunde. Så det syntes jeg ikke du skal lade dig afskrække af, hvis du har lyst til at lege med din hund. For det kan altså sagtens kombineres. Men det er vigtigt at du leger fornuftigt med din hund. 

Jeg læser og høre også en gang i mellem myter om at hunden bliver agressiv eller dominerende af at lege. Det er ligeledes sludder i mine øre. Hunde bliver ikke agressive af at lege. Og de bliver heller ikke dominante af at lege trækkeleg. Det med at din hund aldrig må vinde over dig i trækkeleg er en gammel myte, som vi vist forlængst har aflivet. 

Uhensigtsmæssig leg

Hovedløs boldkast, hvor man igen og igen blot kaster bolden (eller andet legetøj) til hunden for at motionere/aktivere den. Det er uhensigtsmæssigt og misforstået leg og det anbefaler jeg absolut ikke. Det kan både stresse hunden, men er også ret hårdt for dens krop. Det samme gælder voldsomme bryde- og kamplege som går over gevind. Det ser jeg heller ikke som god og hensigtsmæssig leg.

Leg skaber samhørighed

Men når vi leger med vores hund på en god og hensigtsmæssig måde, opnår vi relation og samhørighed, og det er med til at styrke samarbejdet og båndet med vores hund. Vores hunde er sociale væsner og elsker at være sammen med os, og det gælder også at lege sammen med os. Det skaber en fantastisk glæde hos vores hund, når vi leger med den. Leg kan være som belønning i vore hundetræning ved at bruge belønningslegetøj, eller "bare" som hyggelig samværd med hunden. 

Leg som belønning

Som belønning i vores hundetræning, kan det være yderst værdigfuld og ret effektivt med leg. Det kan give ekstra drive, motivation og intensitet hos hunden, som kan være en fordel i de øvelser hvor vi ønsker fart og intensitet, som feks indkald, fri ved fod og lign. Det giver samtidig flere belønningsmuligheder i vores træning, end hvis du kun bruger godbidder og ros. Mange hunde ser stor værdi i belønningslegetøj og derfor er det en effektiv belønning. 

Jeg har hørt at det hunden lære, sidder bedre fast, når vi belønner med leg. Den påstand har jeg dog ingen personlig eller faglig belæg for. Men jeg ved at vi mennesker ofte lærer bedre når vi samtidig har det sjovt. Så måske er det ikke så tosset at tænke at det samme gælder for vores hunde.  

Belønningslegetøj er legetøj der er særlig egnet som træningslegetøj, men i princippet kan alt legetøj, din hund finder værdi i, bruges som belønningslegetøj. 

 

Du er legetøjs chefen

Det legetøj som bruges som belønningslegetøj, skal aldrig ligge fremme, så hunden har adgang til det selv. Det skal være gemt væk og noget du har kontrol over hvornår kommer frem. Hvis det bare ligger fremme og hunden har adgang til det hele tiden, så kan det miste noget af sin værdi som belønning. Desuden kobler du værdien af legetøjet sammen med dig, fordi det er dig der "kommer med guldet" og i leger med det sammen.

Herhjemme er belønningslegetøj, blot det legetøj som er helliget vores træning, og som vi ikke ellers bruger. Når vi bare leger for hyggens skyld, så leger vi bare med det legetøj der i forvejen ligger og flyder i hele huset. Mine hunde har en del legetøj, som de har adgang til hele tiden, som bamser og lign. og for os fungere det fint at bruge når vi bare hygger os med at lege. 

Vi har en helt skuffe til alt vores skønne belønningslegetøj. En gang i mellem vælger jeg hvilke legetøj vi skal bruge til vores træning, så det fungere som en overraskelse. Andre gange hygger vi os med at udvælge et sammen. 

Leg med regler

Jeg har med mine hunde, et par regler omkring vores leg. Du kan selv tilpasse hvad regler du syntes der skal være omkring leg med din hund. 

1. Jeg har jeg et meget tydligt "nu er legen slut" signal når vi blot hyggeleger, så mine hunde aldrig er i tivivl om, at legen nu er over. Så går de ikke og forventer mere eller bliver ved med at opfordre/lokke til leg. For når jeg har sagt slut, så mener jeg slut og så ved de at der ikke er mere at komme efter lige nu. Det betyder at de ofte lægger sig rolig hen, efter vores leg, og ikke bliver ved med at køre i "legemode". Jeg bruger verbalt et "slut, ikke mere leg", samtidig med at jeg lægger legetøjet tilbage i legetøjskassen (vi har et par kasser stående i stuen med legetøj). Så både ser og høre de, at nu er legen slut. Om de så vælger at tage legetøjet igen og selv leger med det, er herhjemme helt okay. 

Under træning kommer jeg blot legetøjet tilbage i lommen (på min vest eller jakke), i godbidstaske eller hvor jeg nu har legetøjet, når jeg syntes at belønningen er ovre. Og vi fortsætter med at træne, så her har jeg ikke brug for et slut signal. Det bruger jeg først når vi er helt færdig med træningspasset, men det er jo et helt andet emne.

2. Jeg vil ikke have at deres tænder kommer i karambolage med mine hænder under legen. Dette kan naturligvis smutte i "kampens hede" men som grundregel lærer jeg mine hunde at mine hænder er fredet område, uanset hvor på legetøjet jeg holder. Dette oplever jeg dog sjældent som et problem, da de fleste hunde har gode bidehæmninger - også under leg, bare se når hunde leger med hinanden. Denne regel gælder både når vi leger under træning og når vi hyggeleger. 

3. Jeg vil gerne at mine hunde slipper/aflevere legetøjet når jeg beder om det, uanset om det er under træning eller hyggeleg. Jeg bruger en "tak" kommando. Dette indlære jeg ved siden af legen (samt genopfrisker, hvis det er nødvendigt), ved at bruge følgende lege "bytte metoden" og "dead and alive" samt ved at arbejde med hundens reflekser (jeg smider en godbid, du slipper legetøjet). 

4. Det skal være sjovt.

 

Tilpas legen efter din hund

Vores hunde har forskellige preferencer for leg og det den ene syntes er sjov leg, kan være knap så sjov leg for en anden hund. Så kig på din hund, prøv dig frem og find sammen frem til det din hund syntes er sjov leg. De fleste hunde kan lære at lege og se værdien i dette.

Jeg leger ikke ens med mine hunde, da de reager forskelligt, på de forskellige legesituationer, samt leg har forskellig værdi for dem. Det vigtigste er at jeres leg sammen er sjov og at du mærker efter i din mave hvad der føles bedst. Der er mange gode, og desværre knap så gode, råd omkring leg med hund. Jeg kan kun sige at det der fungere for den ene, nødvendigvis ikke fungere for den anden. 

Når man leger med sin hund, handler det primært - som så meget andet, om alt med måde og at bruge sin sunde fornuft. Og så skal det naturligivs være sjovt. 

Enjoy the game. 

Jeg har på shoppen et godt udvalg af belønningslegetøj og der kommer løbende nyt og mere til. 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.