Sele guide - model og størrelse.

Sele guide - model og størrelse.

Betina Truelsen Lund

Der er et meget stort udvalg af hundeseler på markedet, og det kan være svært at gennemskue hvilken man skal vælge, og ikke mindst hvad størrelse ens hund skal bruge. Og er det overhovedet nødvendigt med en sele til sin hund. Jeg vil her komme med min mening om brug af sele, samt komme med lidt vejledning omkring valg af model og størrelse. 

Vejledningerne her er skrevet ud fra at det er til almindelig brug til gåture, træning osv. Og ikke en sele til løb/træk, spor og lign. Til det vil jeg anbefale en anden type seler, end jeg gør i artiklen her.  

Er hundesele nødvendigt

Kort sagt nej, det er ikke nødvendigt med en hundesele. Men det kan være en fornuftig og god løsning til nogle hunde. Især til hvalpe og undghunde, der til tider kan lave nogle vilde ryk i linen, fordi de endnu ikke har lært at gå pænt. Eller til de hunde, der trækker meget i linen. En sele fordeler trykket over en større del af kroppen, og det vil være langt mere behageligt, og skånsomt, for hunden, i forhold til hvis du fæstner hundelinen i halsbåndet. Træk og ryk i nakke og hals fra halsbåndet, kan føre til skævheder og skader i hundens krop, hvis din hund trækker eller hopper rundet i linen. Og uanset hvad er det ikke rart for hunden, når/hvis halsbåndet sidder og trykker ind mod struben/luftrøret. Jeg bruger som udgangspunkt altid selv hundesele til mine hvalpe. Når de bliver lidt ældre har jeg stadig hundesele på, men veksler lidt mellem at fæstne linen i selen og halsbåndet. På den måde lære den begge dele og skulle den blive bange for noget og trække i halsbåndet, så har man stadig selen på til lige at kunne tage fat i, så det ikke bliver så ubehageligt for den. Selen kan ligeledes bruges til at guide/støtte den unge hund op og ned af trappe og lign. 

Ergonomisk korrekt

Vælger du at bruge en hundesele, er det vigtigt at du vælger en sele der sidder ergonomisk korrekt, så den ikke hæmmer skulderfriheden på din hund, når den bevæger sig. Eller trykker ind på luftrører. 

Vælg først hvilken type

For at snævre udvalget lidt ind og gøre det mere overskueligt at vælge, så kan du som det første vælge hvilken type sele du ønsker. Derefter kan du vælge mærke, farve, udseende og størrelse. Ofte er de forskellige typer seler ret ens, mens den store forskel er på designet (det kommer jeg nærmere ind på senere).

De forskellige typer seler er Y-sele, H-sele, eller en step ind sele. Nedenfor her vil jeg komme nærmere ind på hver model.

Step-In sele

En step-in hundesele er lidt som navnet antyder, en sele hunden skal træde ned i med en pote i hver åbning. Denne type sele er især rigtig god til små og mindre racer, samt hvalpe. Ulempen ved den er dog at den ikke kan reguleres i størrelsen (spændes ud og ind) som Y og H selerne kan. Det vil sige at din hvalp ikke kan vokse meget i den. Ved en voksen hund, har man dog sjældent brug for at kunne spænde selen ind og ud, og derfor er det ikke et problem, hvis din hund er udvokset. Step ind selen har den fordel at den ikke skal over hovedet. Det er der nogle hunde der ikke bryder sig så meget om.

I videoen her, ser du modellen Comfort Walk Go fra Dog Copenhagen. Så kan du se et eksempel på en step-In sele, samt hvordan den gives på og sidder. 

H-sele 

H-selen er nok den sele der fås i flest designs, farver og mærker. Det er en rigtig god sele da den fordeler trykket jævn på hundens krop. En anden fordel er at den kan reguleres en del i størrelsen - både rundt om maven og ved halsen, og nogle enkelte også under maven ( det stykke der forbinder hals og mavestykket). Det er en fordel, da du så kan justere selen så den præcis passer din hund også selvom den skulle svinge et par kg frem og tilbage i vægt. Og ved hvalpe betyder det at de kan vokse med selen, og passe den over en længere periode. H-selen er en god hundesele der passer de fleste hunde. Den har ofte 2 fastgørelses mulighed til hundelinen. En bag på, ved ryggen, og en foran, ved brystet.

I videoen her, ser du modellen Maldon fra Hunter (som er en af de modeller jeg sælger på shoppen). Så kan du se et eksempel på en H-sele, samt hvordan den gives på, og sidder. Hunter Divo er også en rigtig god H-sele. 

Y-sele 

Y-selen minder en del om H-selen. Forskellen er at Y-hundeselen ikke kan reguleres i størrelsen i halsstykket, men kun i mavestykket. Og så sidder fastgørelses stykket (der hvor du sætter hundelinen på) lidt længere fremme på ryggen. Hvorimod fastgørelses stykket på H-selen sidder lidt længere bagud på ryggen. 

I videoen her, ser du modellen London Comfort fra Hunter (som er en af de modeller jeg sælger på shoppen). Så kan du se et eksempel på en Y-sele, samt hvordan den gives på og sidder. 

Jeg håber gennemgangen har gjort dig lidt mere klog på de forskellige modeller, samt forskellen på dem. Jeg nævnte jo lige, at jeg ville kommer nærmere ind på hvordan de forskellige typer kan være ret ens. Feks H-selen, den kommer i flere mærker, men er alligevel meget det samme, når det kommer til pasform og design. Små ting, kan dog betyder at den ene model passer bedre til din hund end andre modeller. Til min springer spaniel feks. er jeg rigtig glad for Hunter maldon selen (som du så i videoen ved H-seler). Den sidder rigtig fint og går lige til brystbenet foran. Til sammenligning går Walk Pro modellen fra Dog Copenhagen (som også er en H-sele) for langt op foran og trykker på luftrøret når han går med næsen i jorden og snuser (og det gør han næsten hele tiden). Til min labrador sad den model rigtig fint. 

Størrelses guide til hundesele:

Køber du din hunds sele online i en hundeshop, skal du bruge nogle mål på din hund for at kunne vælge størrelse.

Det vigtigste mål er det rundt om maven. Du skal måle din hund lige bag forbenene, på brystets bredeste punkt, med et fleksibelt målebånd (se billede). Målebåndet skal ligge tæt om hunden, men ikke stramt. Der skal være ca. en fingerbredde mellem målebåndet og hunden. 

Nu har du det vigtigste mål. Kig på størrelsesvejledningen under hver sele, og vælg størrelsen på selen ud fra hvad din hund måler om maven (så passer målet om halsen som regel også). Hvis din hund ligger mellem to størrelser, så bør du vælge den største størrelse

 

Hvis du syntes din hund kan passe 2 størrelse, så mål den også rundt om halsen (fra brystbenet og rundt) og se hvilken af dem der så er bedst. På de fleste seler er der både oplyst hvad de måler om maven, og brystet/halsen.

Her er en god video fra Dog Copenhagen hvor du kan se hvordan du måler din hund. 

 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.