Hverdagen med hvalp/unghund, alt er træning

Hverdagen med hvalp/unghund, alt er træning

Betina Truelsen Lund

Når man har en hvalp/unghund, så kan næsten alt i hverdagen vendes til træning. For det man gør meget, bliver man god til. 
Mason - vores Flat Coated Retriever, som i skrivende stund er godt 8 måneder, er den dejligste lille krudtmås. Han er rigtig god til at finde på lømmelstreger ved hver en chance der byder sig. Jeg vil gerne her dele mine tanker om hvordan bøllestregerne nemt kan vendes til træning, i stedet for 'nej, nej og atter nej'. Og det gælder naturligivs ikke kun for hvalpe og unghunde, men hunde i alle aldre. 

Feks her til morgen, så sad jeg på gulvet, da jeg skulle finde alle mine jule boligblade frem fra bunden af skabet (jeg eeeelsker jul og har en svaghed for jule boligblade). Mason syntes at bladene skulle pilles i, viskestykket jeg tørrede dem af med skulle konstant stjæles, alt andet i skabes skulle nærstuderes - med mund, og andre sjove 'jeg keder mig' påfund.

Så i stedet for at sige nej 40 gange i minuttet (okay en smule overdrevet) så hentede jeg tæppet som vi træner bliv på. Og så blev det vendt til en omgang positiv ‘bliv på tæppet’ træning.

Så kunne jeg i ro og fred finde alle mine juleblade, tørre dem af og ligge dem i orden. Imens blev Mason - og naturligvis Pepsi, selvom han allerde kan det, løbende belønnet for at blive på tæppet. Så en ‘nej det må du ikke’ situation, blev vendt til en ‘det her skal du gøre i stedet’ træning.
Nogen gange kommer det egentlig bag på mig hvor nemt det er at vende en ‘lømmel alder teenager bandit’ situation, til en positiv trænings situation, i stedet for en ‘nej, nej og nej kamp.

En anden situation er når jeg fylder vores opvasker, så er det en værre nej dans vi 3 laver - hundene og mig. De prøver begge at slikke på alt havd der kommer i og jeg prøver at holde dem begge væk, samtidig med at jeg skyller af og fylder den. Kan du se det for dig ..... det er ganske underholdene og de bliver rigeligt belønnet for denne adfærd. Det lykkedes dem nemlig ret ofte at få et lille slik på et aller andet lækkert og så har man bare en god og stabil adfærd der kommer snigende. Tænkt hvis de bare kunne ligge på deres tæppe, imens jeg roligt fylder opvaskeren, uden samtidig at skulle holde 2 ivrige hundenæser fra alle tallerkenerne og bestikket.

Og det fede er at det kan de jo, ret nemt endda - det kræver bare lige at vi vender situationen. Så frem med tæppet, kurven eller lign og træn 'bliv der, imens jeg gør det her'. Husk at belønne ofte under indlæring. Det kræver bare lige at jeg husker mig selv på det, i stedet for bare at gøre som jeg plejer. Og tror mig, det er ikke noget de selv pludselig vokser fra. Men bliver de derimod, hver gang belønnet for at ligge på tæppet, så vil det med tiden være den adfærd de selv vælger, frem for at prøve at mase sig adgang til opvaskeren. 

Det kan også være når man spiser, i stedet for at hunden sidder og tigger ved bordet, så få den til at ligge på et tæppe/kurv i nærheden, under bordet eller hvor du gerne vil have den er, imens i spiser. 

Tænkt det ind i alle de situationer hvor du siger 'nej' til hunden hele tiden. Kan du i stedet få den til at løse en opgave - feks bliv roligt på tæppet, eller lign.   

Måske du nogen gange står i samme situation og kan bruge rådet med at vende det til en træningssituation.
Husk vores hunde er ikke født med en viden om hvad der er rigtigt og forkert, de er bare hunde og gør hvad hunde nu gør. De er heller ikke født programmeret til at kende ord som sit, dæk, kom, bliv, nej osv. Det er vores opgaver at lære dem, på en rolig og kærlig måde, hvad de ord betyder, samt hvad vi ønsker og forventer af dem i hverdagen.  

Vores hunde kan sagtens lære alt dette ved at vi siger nej hele tiden osv. Men jeg syntes det andet er langt sjovere/bedre, og i mine øjne giver det et bedre forhold til hunden i længen. 

Skriv din kommentar til blogindlægget

* Alle kommentarer skal godkendes af mig først, inden de kan ses under opslaget.